Šest lidí zemřelo při vlakovém neštěstí v Dánsku

Dalších 16 cestujících bylo zraněno. Osobní vlak jedoucí ráno do hlavního města Kodaně zasáhla plachta, kterou utrhl vichr z nákladního vlaku projíždějícího v opačném směru. Ten převážel mimo jiné kamion naložený přepravkami s lahvemi s pivem.
V oblasti, kde k nehodě kolem 7:30 SEČ došlo, panuje větrné počasí. Podle prvních zpráv musel vlak s asi 160 cestujícími na mostě prudce brzdit poté, co byl zasažen létajícími předměty z nákladního vlaku, který projížděl v opačném směru, informovala dánská tisková agentura Ritzau s odvoláním na železniční úřady.

Vlak, ve kterém byli kromě pasažérů také tři zaměstnanci železnic, mířil do dánské metropole Kodaně, jež leží na ostrově Sjaelland.

Silná bouře zkomplikovala záchranářům snahu se k soupravě dostat, uvedly dánské dráhy DSB.

 

Osmnáctikilometrový most, který vede přes průliv Velký Belt a spojuje ostrovy Sjaelland a Fyn, je určen jak pro železniční, tak i pro silniční dopravu. Kvůli silnému vichru byl ale ve středu most pro automobily dočasně uzavřen. Stejné opatření zavedly úřady i pro auta na mostu přes úžinu Öresund, jenž je spojnicí mezi Dánskem a Švédskem. Ten je dobře znám divákům čtyř řad proslulé krimisérie Most se Sagou Norénovou jako hlavní postavou. Silniční doprava na obou mostech je nyní postupně obnovována.

Podle agentury Ritzau je středeční neštěstí nejhorší vlakovou nehodou v Dánsku od roku 1988.

 

Ve Švédsku bylo ve středu ráno kvůli bouřlivému počasí více než 100 000 domácností bez dodávek elektřiny. Nejhůře postiženy byly jižní oblasti Švédska, kde se nachází i hlavní město Stockholm. Stromy poražené vichřicí zde na řadě míst zablokovaly silnice, narušen byl také provoz trajektů.

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: Reuters)

Přejít nahoru