Tajemství letu MH370 konečně objasněno? Vědci Přišli s novým nadějným nápadem

Odborníci doufají, že sledováním podvodních akustických vln budou schopni určit, kde letadlo narazilo na hladinu oceánu. Tato myšlenka není úplně nová, s podobným nápadem přišli vědci z Cardiffské univerzity už v roce 2017. Ti tehdy vysvětlovali, že akustické vlny jsou podobné tomu, když objekt narazí na vodu. Objekt dělá nejen fyzické vlnky, ale pod vodou vytváří také “hydroakustické” vlny.

Dnes, o dva roky později, mají vědci mnohem lepší znalosti o hydroakustických vlnách a tak věří, že díky tomu mohou zúžit pátrací prostor. Tyto vlny byly sledovány třemi podvodními mikrofony nazývanými hydrofony, které používá organizace Smlouvy o všeobecném zákazu jaderných zkoušek.

Dva signály zachytily hydrofony 8. března 2014, krátce po zmizení MH370. První, známý jako HA01, byl zaznamenán nedaleko Cape Leeuwin v západní Austrálii, druhý, známý jako HA08s, v Diego Garcia asi 1000 kilometrů jižně od Malediv.

 

Nyní vědci vyzývají úřady, aby znovu zahájili vyšetřování a věří, analyzováním hydroakustických vln mohou jednoho dne vyřešit jedno z největších tajemství moderní historie.

Stroj vzlétl 8. března 2014 z Mezinárodního letiště Kuala Lumpur v Malajsii, jeho cílem bylo Letiště Peking v Číně. Po cestě se však ztratil i s 239 lidmi na palubě. A vzhledem k tomu, že jeho trosky zatím nikdo nenašel, objevují se stále nové teorie o tom, co se stalo. Nejpravděpodobnější teorie, která je obecně přijímána odborníky i veřejností, říká, že se letadlo zřítilo do Indického oceánu.

Na různých míst po celém světě bylo objeveno už více než 30 kusů, které údajně pocházejí z letu MH370. Oficiálně ale bylo potvrzeno, že z letadla pocházejí pouze tři úlomky z křídla, které byly objeveny podél pobřeží Indického oceánu.

Oficiální vyšetřování ovšem nikam nevedlo a oficiálně skončilo na začátku roku 2018. Hlavní vyšetřovatel Kok Soo Chon tehdy řekl: „Nemůžeme určit s jistotou důvod, proč se letadlo odklonilo od plánované trasy. Tým není schopen určit skutečný důvod zmizení.” Rodiny pasažérů se ale s takovým vysvětlením nespokojili a domáhají se obnovená vyšetřování.

(zdroj: eurozpravy.cz, Monika Černá, foto: archiv)

 

Přejít nahoru