Vymklo se jí to z rukou. Řídí vůbec vládu? Nové skutečnosti o kabinetu Angely Merkelové

Když byl za ministra vnitra vybrán Horst Seehofer, ukázalo se, že Angele Merkelové vypadly z ruky vládní otěže. „Co teď budeme dělat? Jaký teď máme plán?“ ptal se v SMS zprávě jeden z poradců Merkelové. „Nevím, myslím, že žádný nemáme,“ dostalo se mu odpovědi od dalšího poradce.

V tu chvíli se ukázalo, že Merkelová po 13 letech v kancléřském úřadě vyčerpala nápady na to, jak svou stranu CDU udržet pohromadě a jak udržet v chodu hladkou spolupráci se sesterskou CSU. V prosinci tohoto roku si mohla Merkelová trochu oddechnout. Novou předsedkyní CDU se stala Annegret Krampová-Karrenbauerová, která má k Merkelové blízko. Dáma známá pod zkratkou AKK drží nad kancléřkou ochrannou ruku. Jen proto se na Merkelovou konzervativní křídlo strany zatím nevrhlo.

Díky tomu může Merkelová čelit politice Donalda Trumpa a může přicházet s návrhy na řešení Brexitu. Její nástupkyně se mezitím musí snažit usmířit konzervativní křídlo CDU s tím liberálnějším.

Bloomberg připomíná, že zatímco řešení řecké dluhové krize udělovala z Merkelové nezpochybnitelnou lídryni Evropy, pozdější migrační krize tímto jejím postavením notně otřásla. Nemalá část Evropanů totiž nesouhlasila s rozhodnutím kancléřky otevřít hranice. Merkelová však na svém názoru nic nezměnila. Nezměnila ho, ani když bylo jasně patrné, že se názorově rozchází s nemalou částí vlastních voličů a stranických kolegů. Právě straničtí kolegové Merkelové a jejímu týmu vyčítali, že jedná „jako v extázi“, tedy nikoli racionálně.

Poslanec CSU Georg Nuesslein jednoho dne řekl nahlas, co si o Merkelové myslí „Merkelová se nestará o německý lid, Merkelová se nestará o své zákonodárce. A vy si pořád myslíte, že je to zatím nejlepší Evropanka,“ rozkřikl se na novináře.

Jak je vidět, dny Merkelové jsou sečteny. Její postupný pád skončí v roce 2021. Toho roku se uzavře její poslední volební období v pozici kancléřky.

(zdroj: parlamentnilisty.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru