Netanjahu vzkazuje Teheránu: „Zaútočíte na nás a bude to poslední výročí, které slavíte“

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na tuto tvrdou rétoriku o něco později reagoval. Premiér uvedl, že přestože nepodceňuje riziko ze strany íránského režimu, toto prohlášení ho nezaskočilo.

„Pokud režim učiní takovou chybu, že nám vyhrožuje a pokusí se zničit Tel Aviv nebo Haifu, tak neuspěje. Neuspějí a bude to jejich poslední výročí revoluce, které slaví. Musí s tím počítat,” cituje izraelského premiéra deník Haaretz.

Již v pondělí mluvčí Íránských revolučních gard Jadolláh Džaváni varoval před tím, že Írán zaútočí na Izrael, pokud bude čelit hrozbě ze strany Washingtonu. Dříve další mluvčí Íránských revolučních gard, brigádní generál Ramezán Šaríf, zdůraznil, že Írán dosáhl takových obranných schopností, že dokáže „tvrdě potrestat jakéhokoliv agresora”.

V pondělí se v Íránu slaví 40. výročí islámské revoluce. Dne 11. února 1979 svrhly masové protesty íránského šáha Muhammada Rezu Pahlavího a k moci se dostal ajatolláh Rúholláh Chomejní. Od té doby se Izrael a Írán vzájemně považují za úhlavní nepřátele. Izrael po vypuknutí války v Sýrii příležitostně provádí letecké a raketové útoky proti íránským silám v zemi, které pomáhají režimu Bašára Asada v boji proti povstalcům.

(zdroj: cz.sputniknews.com, foto: archiv)

Přejít nahoru