Na Ukrajině začaly prezidentské volby

Prezidentských voleb se letos účastní rekordní počet kandidátů, konkrétně 39. Podle posledních zpráv vede bavič Volodymyr Zelenskyj, který měl dle průzkumů týden před volbami více než 30 % hlasů. Petra Porošenka hodlá podpořit asi 17 % Ukrajinců a šéfku strany Baťkyvščina Julii Tymošenkovou zhruba 12,5 %. Sociologové mají za to, že se o budoucím prezidentovi Ukrajiny rozhodne v druhém kole. Hlava státu má být zvolena na pětileté funkční období.

Ústřední volební komise je povinna oznámit výsledky hlasování do 10. dubna. Předběžné výsledky mohou být oznámeny již 1. dubna ráno. Pokud nikdo z uchazečů nezíská více než polovinu hlasů, bude se dne 21. dubna konat druhé kolo voleb.

Uvádí se také, že Kyjev odmítl akreditaci 24 ruských občanů z monitorovací mise prezidentských voleb. Podle Moskvy tento krok zpochybňuje legitimitu celého volebního procesu a také uznání výsledků hlasování.

Ruská média informují o tom, že kvůli uzavření volebních místností v Rusku a také odmítnutí voleb na území Donbasu, které nekontroluje Kyjev, nebude moci ve volbách hlasovat zhruba 7–10 milionů ukrajinských občanů.

(zdroj: cz.sputniknews.com, foto: Pixabay)

Přejít nahoru