Mučení, elektrošoky, sexuální obtěžování. Saúdskoarabské praktiky musí skončit, zní z USA

Svévole prince musí skončit

Saúdskoarabské lidskoprávní skupiny věří, že osm dalších žen, které mají být souzeny v Rijádu, bude propuštěno v nadcházejících dnech, poukazuje washingtonský deník. Tvrdí, že pokud se tak skutečně stane, půjde o krok k ukončení mimořádného utrpení pokojných aktivistek.

Za jejich uvěznění nicméně nebyl nikdo hnán k zodpovědnosti, což je podle renomovaného serveru nezbytné, aby se zajistilo, že svévole korunního prince a jeho okolí skončí.

Azíza Júsifová a Ímán Nafdžánová patří k aktivistkám za ženská  prává, které byly zatčeny loni v květnu, vysvětluje editorial. Doplňuje, že nyní byly podmínečně propuštěny spolu s odbornicí na náboženství Rukajou Muháribovou, byť jejich soudní proces pokračuje.

Zadržovány jsou nadále další přední Saúdky, například Loujain Hathoulová a Hatún Fássiová, přičemž dvě další – Samar Badáwiová a Nassima Sadahová – nejsou součástí rijádského procesu a zůstávají za mřížemi bez obvinění, kritizuje Washington Post. Podotýká, že po svém zatčení byly tyto ženy drženy měsíci v izolaci v tajných věznicích a podle svých výpovědí před soudem byly i brutálně mučeny.

“Rodina slečny Hathoulové tvrdí, že ona i další byly vystaveny mlácení, elektrošokům, waterboardingu a sexuálnímu obtěžování,” píše prestižní deník. Dodává, že jedna ze zadržených údajně utrpěla takové trauma, že se pokusila o sebevraždu.

Saúdská vládní média a vrcholní představitelé, včetně Mohameda bin Salmána a ministra zahraničí Adela al.Džubajra, na uvedené ženy útočili jako na “zrádkyně”, které pobíraly peníze od cizích států a dopouštěly se špionáže, nastiňuje americký server. Zdůrazňuje, že ve chvíli, kdy v březnu konečně začal neveřejný soudní proces, se ukázalo, že obvinění jsou mnohem méně závažná.

Institucionální problém

Podle lidskoprávních skupin a dalších zdrojů je Hathoulová obviněna ze “zločinů” typu komunikace s lidskoprávními organizacemi, novináři a západními diplomaty ohledně ženských práv a žádost o práci v OSN, vysvětluje Washington Post. Naznačuje, že konec urážek ze strany saúdského korunního prince a ministra zahraničí, které odsoudilo nejen mezinárodní společenství, ale četné západní vlády i americký senát, reflektuje jejich zjištění, že situace byla neúnosná.

“Prostá spravedlnost si žádá, aby byly všechny uvedené ženy propuštěny a žaloby vůči nim staženy,” píše editorial. Dodává, že tento postup však neřeší širší institucionální problém, tedy páchání zločinů saúdskými bezpečnostními složkami na příkaz Mohameda bin Salmána, mezi které patří například vražda novináře Džamála Chášukdžího.

Údajný strůjce Chášukdžího vraždy, Saud Kahtání, měl dohlížet i na mučení Hathoulové a několikrát ji hrozit zabitím a znásilněním, připomíná vlivný server. Kritizuje, že tento blízký spolupracovník Mohameda bin Salmána zatím nečelí žádným důsledkům, není ani mezi osobami souzenými za vraždu novináře, přičemž saúdská vláda veškerá tvrzení o mučení zadržených žen odmítá.

Zastavení zločinů páchaných saúdským korunním princem je mimořádně obtížné, jelikož se bin Salmánovi dostává faktické ochrany ze strany Trumpovy administrativy, která ostatně případ zadržených aktivistek nikterak nekomentovala, tvrdí washingtonský deník. Zmiňuje však tlak amerického Kongresu a evropských vlád, který se zřejmě konečně začal projevovat.

“Je zásadní, aby byl zachován, dokud nebudou k zodpovědnosti hnáni ti Saúdové, kteří mají na svědomí mučení a vraždu (Chášukdžího),” nabádá editorial. Konstatuje, že rozloženy musejí být také struktury, které takové praktiky umožnily.

(zdroj: eurozpravy.cz, Marek Blaha, foto: archiv)

Přejít nahoru