NATO

FAZ: Případný odchod USA z NATO bude stát Evropu 350 miliard dolarů!

Bude třeba nejen nakoupit válečné lodě pro ochranu mezinárodních vod, ale také pozemní techniku, stejně jako letadla v případě války, například s Ruskem.

Pokud se Spojené státy stáhnou z NATO, Evropa utrpí ztráty ve výši 350 miliard dolarů, napsal Frankfurter Allgemeine. Důkazem toho jsou údaje ze zprávy předložené Mezinárodním institutem pro strategické studie (IISS). Vojenští experti vypočítali náklady ve dvou možných scénářích.

V jednom ze scénářů budou muset Evropané zajistit nahrazení všech amerických technologií, které musí v průběhu ozbrojeného konfliktu zajistit ochranu mezinárodních vod. Proto bude muset Evropa nakoupit válečné lodě a letadla v hodnotě 94 až 110 miliard dolarů, 16 ultramoderních fregat (20 až 31 miliard dolarů), a stejně tak i prostředky protivzdušné obrany ve výši 19 až 21 miliard dolarů.

Pro případ pozemní války s Ruskem bude Evropa prý potřebovat ještě větší investice.Podle IISS by se ztráty pohybovaly od 288 do 357 miliard dolarů, 78 miliard dolarů bude vynaloženo na nákup 90 protiraketových baterií Patriot. A Evropa rovněž bude potřebovat bojové tanky, válečné lodě a letadla.

(zdroj: prvnizpravy.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru