V USA se zhrozili postoje Středoevropanů k Rusku!

Vyplývá to z publikace “Spojené státy a střední Evropa: druhé století spolupráce” na webových stránkách Rady.

Poznamenává se, že od roku 2017 se zlepšil přístup obyvatel středoevropských zemí k NATO. Podpora Severoatlantické aliance v České republice tak vzrostla o 27 procent, na Slovensku o 13 procent, v Rumunsku a Maďarsku o sedm a v Polsku o šest procent.

„S rostoucí podporou NATO v některých zemích střední Evropy však existuje alarmující trend – možná spojený s ruskými dezinformacemi – negativní vnímání Spojených států. Horší je, že více lidí v Bulharsku a na Slovensku věří, že Spojené státy představují větší hrozbu pro jejich země než Rusko,“ vysvětlili autoři zprávy.

Například v Bulharsku bylo Rusko označeno za hrozbu jen sedmi procenty, proti 25 procentům těch, kteří vystoupili proti Spojeným státům. Na Slovensku 41% respondentů považuje Spojené státy za hrozbu a Rusko pouze 26%.

Zprávu Atlantické rady považují ruští analytici za slova úzkosti ukazujích strach Washingtonu ze ztráty kontroly nad regionem. Dokonce i minimální sympatie středoevropských zemí a jejich elit vůči Rusku, podle názoru Američanů hrozí Evropě, že by mohla odvrhnout americkou geopolitickou kontrolu. Podle nich Spojené státy považují středoevropský region za odrazový můstek pro další postup do vnitrozemí kontinentu.

(zdroj: prvnizpravy.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru