Vzkaz křesťanům v Africe: “Sbalte se a vypadněte, máte na to tři dny, jinak vás zabijeme!”

Bohužel tragický rozsah těchto masakrů křesťanů je přímo úměrný nezájmu Západu.
“‘Islamofobie’ je častým předmětem diskuse, ale o ‘křesťanofobii’ neuslyšíte vůbec nic.” – Ross Douthat, “Jsou křesťané privilegovaní nebo pronásledovaní?”, deník The New York Times, 23. dubna 2019.

Alžírsko – země původu některých křesťanských otců, například svatého Augustina – se stalo zemí… ve které oficiálně nejsou “žádní domorodí křesťané”. Kolik dalších zemí potká stejný osud? A přispěchá Západ někdy na pomoc svým křesťanským bratrům a sestrám?

Zpráva vypracovaná pro britského ministra zahraničních věcí uvedla, že pronásledování křesťanů na Středním východě se nyní blíží “genocidě”. Kritické úrovně nyní dosáhlo také pronásledování křesťanských komunit v Africe.

Někteří pozorovatelé uvádějí, že to začalo v Alžírsku v 90. letech, kdy bylo během občanské války zabito 19 mnichů, biskupů, jeptišek a mnoho dalších katolíků. Například v Nigérii byli od té doby masakrováni věřící křesťané ve svých kostelech a v Keni byli křesťané zavražděni na univerzitách. V Libyi bylo mnoho křesťanů sťato na plážích a v Jemenu byly zavražděny jeptišky. V Egyptě vyvolává masivní násilí proti křesťanům hromadný exodus. Je to novodobé africké souostroví pronásledování. (Narážka na Alexandra Solženicyna – Souostroví Gulag, poznámka překladatele.)

Je smutné, že se tito křesťané ocitli v mrtvém úhlu Západu: Jsou “příliš křesťanští”, aby získali pozornost levice, a pravice o nich neví – jsou příliš daleko. Afričtí křesťané jsou sirotci. Nemají žádné “spojence”, píše John O’Sullivan.

Křesťanské rodiny musely nedávno uprchnout z města Diffa v Nigeru, poté, co jim džihádisté ze skupiny Boko Haram doručili tuto výhrůžku: “Sbalte se a vypadněte, máte na to tři dny, jinak vás všechny zabijeme!” “V tomto městě již nejsou žádní křesťané,” řekli místní lidé nevládní organizaci Barnabas Fund. Město Arbinda se nachází v Burkině Faso a tato čísla vypovídají o násilí ze strany muslimské většiny: Z města uprchlo 82 pastorů a 151 rodin, přibližně 1 145 křesťanů. Jen v několika posledních týdnech byli zavražděni jak duchovní, tak řadoví věřící. V katolickém kostele ve městě Dablo zavraždili džihádisté šest křesťanů. Při útoku v Silgadji byl zavražděn jeden pastor a cílem útoků se staly i pokojné slavnostní průvody katolíků.

Džihádisté ​​zřejmě chtějí “vyčistit” tyto oblasti od křesťanů – a daří se jim to. “Ve městě panuje panika,” řekl starosta města Dablo Ousmane Zongo. “Lidé se schovávají ve svých domovech a normální provoz města se zastavil. Obchody jsou zavřené. Jsme prakticky městem duchů.”

V Nigérii probíhají útoky na křesťany neustále. Země se tak pro křesťany stala “válečnou zónou”.

“Útoky na křesťany jsou čím dál tím drzejší a agresivnější,” řekl otec John Bakeni z diecéze Maiduguri v severní Nigérii. “Každý den, který prožijeme v bezpečí, považujeme za požehnání, protože nevíme, co bude zítra.”

“Kvůli snaze o islamizaci celé země hrozí nám křesťanům zánik. A získání kontroly nad Nigérií znamená vyhnání křesťanů z celé západní Afriky,” řekl v italském měsíčníku Tempi otec Joseph Fidelis Bature, katolický kněz z nigerijské diecéze v Maiduguri.

My obyvatelé Západu máme bohužel velice krátkou paměť. První útoky al-Káidy se uskutečnily v Africe: pumové útoky proti americkým velvyslanectvím v Keni a Tanzanii. Na Africe záleží. Proto bychom měli brát toto brutální pronásledování křesťanů vážněji. “Křesťanství vzniklo na Středním východě,” řekl papež Koptské pravoslavné církve Theodoros II. při slavnostním otevření nového koptského kostela pro koptskou komunitu žijící v exilu v Německu. “Vysídlování a odsun křesťanů ze Středního východu jsou tedy velmi nebezpečné pro bezpečnost tohoto regionu, a to nejen oblasti Středního východu, ale i oblasti Středozemního moře. Ale Evropy a arabských zemí se to také týká.” Západ by měl tyto naléhavé prosby vůdců Východních křesťanů brát mnohem vážněji.

Evropa je sekularizovaná a ze Středního východu křesťané utíkají. Džihádisté, kteří jsou posedlí vymýcením křesťanství, si teď uvědomují, že jejich současné ideologické bojiště je v Africe. “Do roku 2025 bude 50 % křesťanského obyvatelstva (světa) žít v Africe a Latinské Americe,” napsal profesor historie Philip Jenkins. Očekává se, že v subsaharské Africe bude v roce 2050 žít 38 % všech křesťanů, kdežto v roce 2010 to bylo 24 %. Proto tam džihádisté ​​provádějí hrůzný projekt náboženských čistek.

“Křesťanství doslova ‘odešlo na jih’, v rozvojovém světě demograficky explodovalo a zesílilo probíhající sociopolitické nepokoje v místech, jako je například západní Afrika,” uvádí Pew Forum. Tuto demografickou tendenci, kterou profesor Philip Jenkins nazval “největší náboženskou změnou jakéhokoli druhu, která kdy nastala,” chce radikální islám samozřejmě zastavit.”

Podle další zprávy se během jednoho století zvýšil počet muslimů žijících v subsaharské Africe více než 20krát, z 11 milionů v roce 1900 na 234 milionů v roce 2010. Počet křesťanů za tu dobu vzrostl 70krát ze 7 na 470 milionů. Subsaharská Afrika je nyní domovem 21 % všech křesťanů světa a 15 % všech muslimů. “Islámský extremismus má dvě globální těžiště, jedno je na arabském Středním východě a druhé je v subsaharské Africe,” poznamenal výzkumník Ron Boyd-MacMillan ve zprávě pro organizaci Open Doors.

Open Doors vydává každoročně seznam 50 nejhorších pronásledovatelů křesťanů. Tento seznam aktuálně zahrnuje 14 afrických zemí, ve kterých je úroveň pronásledování “extrémní” nebo “velmi vysoká”: Alžírsko, Středoafrická republika, Egypt, Eritrea, Etiopie, Keňa, Libye, Mali, Mauritánie, Maroko, Nigérie, Somálsko, Súdán a Tunisko. Například Mali na seznamu původně vůbec nebylo, ale během dvou let se dostalo na sedmé místo. V minulém roce v Keni donutili islamisté cestující v linkovém autobusu předložit své průkazy totožnosti. Poté cestující muslimy oddělili a dva náhodně přítomné křesťany zavraždili.

Bohužel tragický rozsah těchto masakrů křesťanů je přímo úměrný nezájmu Západu. “Jednou ze základních skutečností moderních náboženských dějin je, že křesťané jsou na celém světě neuvěřitelně krutě pronásledováni,” napsal nedávno Ross Douthat v deníku The New York Times.

“Tato realita již spíše definuje éru a dávno už není jen epizodním jevem. Západní média ji všeobecně ignorují a západní vlády a humanitární instituce ji jen zřídka správně pojmenují a celkem vůbec neřeší. ‘Islamofobie’ je častým předmětem diskuse, ale o ‘křesťanofobii’ neuslyšíte vůbec nic.”

Džihádisté ​​přišli na to, že pronásledování křesťanů přináší výsledky. Alžírsko – země původu některých křesťanských otců, například svatého Augustina – se stalo zemí, která je z 99,9 % muslimská a ve které oficiálně nejsou “žádní domorodí křesťané”. Kolik dalších zemí potká stejný osud? A přispěchá Západ někdy na pomoc svým křesťanským bratrům a sestrám?

Giulio Meotti je kulturní redaktor deníku Il Foglio, italský novinář a spisovatel.

(zdroj: cs.gatestoeinstitute.org, foto: Pixabay)

Přejít nahoru