Italský premiér rezignuje a obviňuje Salvino z potopení vlády a ohrožení ekonomiky

Premiér Giuseppe Conte, který se obracel na parlament poté, co byl odvolán ze své letní dovolené, aby rozhodl o budoucnosti 14měsíční vlády, obvinil šéfa Ligy Mattea Salviniho, že se snaží získat peníze na svou rostoucí popularitu.

“(Salvini) ukázal, že sleduje své vlastní zájmy a zájmy své strany,” řekl Conte senátu s kamennou tváři Salvinimu, který seděl vedle něj. “Jeho rozhodnutí představují pro tuto zemi vážná rizika.”

Popsal kroky Salviniho, který prohlásil koalici za neuskutečnitelnou před 12 dny, a vyzval k okamžitým volbám jako bezohlednost „schopná zavrhnout zemi do spirály politické nejistoty a finanční nestability“.

Conte, který nepatří k žádné ze dvou koaličních stran, uvedl, že podá rezignaci později během dne a umožní hlavě státu zahájit formální konzultace se stranami, aby zjistil, zda lze vytvořit novou koalici.

V opačném případě by musel prezident Sergio Mattarella zrušit parlament, 2 roky před plánovaným termínem, což by mohlo vyvolat volby již na podzim.

VÝZVA EVROPY

Salvini občas potřásl hlavou, obrátil oči nebo přikývl k senátorům Ligy, když ho předseda vlády obvinil z toho, že je „nezodpovědný“, „bezohledný“, „alarmující“ a „neúctivý“.

Conte uvedl, že se obává Salviniho hrozby, že v případě, že bude zmařena jeho cesta k volbám, přivolá lidi na náměstí, stejně jako byl jeho požadavek na „plné moci“.

“Nepotřebujeme muže, kteří mají plnou moc, ale lidi, kteří mají institucionální kulturu a smysl pro zodpovědnost,” řekl v hodinovém projevu, ve kterém také odsoudil Salviniho ze zvyku malovať čerta na kříž na svých politických shromážděních.

(Reuters, foto: Reuters, ČA)

Přejít nahoru