Panika v největším uprchlickém sídlišti na světě: “Zabiju … celou mou rodinu, pokud budu nucena odejít”

Minulý týden se v rozlehlých dočasných táborech v jižním Bangladéši šířily zprávy o tom, že barmská vláda vytvořila seznam 3 350 uprchlíků, kteří se mohli vrátit se svými rodinami.

Sotva se však žádní uprchlíci chtějí vrátit do myanmarského rakinského státu, kde byli systematicky pronásledováni a stovky tisíc uprchlo z vládní ofenzívy v roce 2017, kterou OSN označila za „učebnicový příklad etnických čistek“.

Předchozí pokus o repatriaci 2 200 rodin Rohingyů v listopadu 2018 byl zastaven po protestech uprchlíků a kritice ze strany obhájců, kteří tvrdili, že Myanmar nevytvořil bezpečné podmínky pro svůj návrat.

Rohatjští uprchlíci, kteří byli stále více považováni za břemeno svých hostitelů v Bangladéši, reagovali ve strachu na zprávu o možné repatriaci a obávali se, že budou násilně posláni zpět. Někteří členové mužských rodin se obávají, že jejich jména mohou být na seznamu, a skrývají se, zatímco ženy říkají, že zvažují sebevraždu.

“Do jídla zamíchám jed. Zabiju sebe, své děti, celou moji rodinu, pokud budu nucena odejít,“řekla Fatima Noorová, padesátiletá obyvatelka tábora 24, jeden ze tří táborů, z nichž má být první skupina oprávněných navrátilců.

Očekává se, že jména budou zveřejněna ve čtvrtek. Ve třech táborech žije více než 20 300 rodin.

Bangladéšské úřady reagovaly na paniku a v pondělí společně s uprchlickými důstojníky Spojených států oznámily, že od reproduktorů nebude nikdo násilně poslán zpět do Rakhine. Personál Spojených států provedl také návštěvy u domu, aby vysvětlil proces repatriace.

V soukromých rozhovorech humanitární pracovníci a bangladéšští úředníci uznali, že neočekávají, že žádní uprchlíci nepřijmou podmínky pro repatriaci.

“Nikdo se v žádném případě nebude nucen vrátit,” řekl Shamimul Haq Pavel, úředník Úřadu pro pomoc uprchlíkům a rehabilitaci, bangladéšské vládní agentury dohlížející na humanitární reakci.

“Je to naprosto dobrovolné rozhodnutí a rodinám bude umožněno změnit názor do poslední chvíli,” řekl Pavel.

K úzkosti přispělo i to, že se uprchlíci dozvěděli o plánu repatriace prostřednictvím zpravodajských zpráv minulý týden, den před druhým výročím začátku ničivé Myanmary v Rakhine. Téměř 800 000 Rohingyů uprchlo z Rakhine do Bangladéše počínaje srpnem 2017 a bylo zaneseno do přeplněných táborů náchylných k povodním v Coxově Bazaru podél jihovýchodní hranice Bangladéše.

(LAT, ČA, foto: Getty Images)

Přejít nahoru