Proč Rusko vyzbrojuje své kosmonauty, než vstoupí do vesmíru?

Dmitrij Rogozin, vedoucí agentury Roscosmos, ve středu odhalil, že do nouzového balíčku poskytnutého kosmonautům do roku 2021 může být zahrnuta zbraň.

„Tato zbraň je ve skutečnosti již testována,“ řekl ruské tiskové agentuře TASS.

Tento krok navazuje na rozhodnutí zahájit mise s posádkou z kosmodromu Vostochny, který se nachází na dalekém východě země – Rusko se donedávna spoléhalo především na kosmodrom Baikonur v sousedním Kazachstánu.

“Je možné, že přistání bude také v (Dálném východě) oblasti, která není osídlena, s lesy a lesními stepi, a kosmonauti říkají, že by bylo dobré mít (zbraň) v soupravě,” Rogozin dodal.

Kosmonaut Oleg Kononeko, který přistál na Zemi v červnu poté, co velel misi na Mezinárodní vesmírné stanici, také řekl Tassovi, že je potřeba zbraň.

„Tobolka pro opětovný vstup může přistát v kterémkoli bodě zeměkoule. Je možné, že by to mohl být drsný terén, že možná budeme potřebovat speciální nůž, abychom postavili úkryt, a možná potřebujeme zbraň kvůli divokým zvířatům,“ také řekl.

Od roku 1986 do roku 2007 měli ruscí kosmonauti ve svých nouzových balíčcích přeživší zbraň TP-82. Zbraň měla odnímatelnou ramenní pažbu, která obsahovala mačetu.

(Euronews, ČA, foto: archiv)

Přejít nahoru