Nizozemsko: Rozhořčení levičáci protestují proti „Černý Petr“ po celé zemi

Holandská verze sv. Mikuláše Sinterklaas dorazila na koni v sobotu na celonárodní televizní přehlídku v centru města Apeldoorn. Tisíce nizozemských rodin oslavovaly jako průvod se Sinterklaasem a jeho pomocníky, informovala nizozemská tisková agentura NOS.

V letošním roce však došlo k jednomu znatelnému rozdílu. Pomocník sv. Mikuláše, Černý Petr, namísto toho, aby nosil tradiční černou tvář, měl na obličeji rozmazané tmavé saze, zjevně ze všech komínů, po kterých sestoupil dolů, aby vydal dárky.

Skupina zvaná Kick out Zwarte Piet (KOZP), protestovala v sobotu v několika městech během vstupu do Sinterklaasu. Skupina však neprotestovala u národního vstupu v Apeldoornu.

Skupina tvrdí, že Černý Petr je rasistická karikatura, která by měla být změněna nebo zcela odstraněna. Většina Holanďanů však tvrdí, že s postavou není nic špatného a že je prostě součástí dlouhodobé tradice této země.

Nedávný průzkum ukázal, že 88 procent nizozemské populace nevnímá Černého Petra jako rasisty a nevidí žádný problém s původním vzhledem.

Protesty se však konaly v městech Emmen, Groningen, Haagu a dalších.

V Haagu se stovky protestujících shromáždily v opozici vůči Černému Petrovi. Demonstranti drželi znamení, která četla „Black Lives Matter“, „Stop Black Face“ a „Black Pete is Rasism“.

(Voice, foto: Pixabay)

Přejít nahoru