Potkaly vás nečekané výdaje? Máte hned tři možnosti, jak si s nimi poradit!

Dostat se do situace, jako je tato, je obvykle mnohem jednodušší než cesta ven. Mnoho lidí v takovém případě sáhne po půjčce před výplatou s nadějí, že se situace v dalším měsíci obrátí a oni bez problému vše splatí. Takové jednání je však velmi pošetilé, jelikož může snadno odstartovat začarovaný kruh, který vás stáhne do dluhové spirály.

Žádný problém nemá pouze jediné řešení, a pokud chcete nečekané výdaje vyřešit tak, abyste na sebe vzali co nejmenší riziko, měli byste především zachovat chladnou hlavu. I když se na vás výdaje valí ze všech stran a doba splatnosti se neúprosně blíží, věnujte alespoň jeden den tomu, abyste si zjistili informace o všech možnostech, které máte. My vám v dnešním článku přiblížíme hned tři, které by vás z této tíživé situace mohly dostat ven. Které to jsou?

1. Vezměte si nebankovní půjčku

Jak už jsme zmínili v úvodu, tou nejdostupnější možností, jak uhradit nečekané výdaje, jsou krátkodobé půjčky. Nabízejí je výhradně nebankovní společnosti, které při posuzování bonity potenciálních klientů nebývají tak přísné jako banky, a tak je pravděpodobnost schválení vašeho úvěru opravdu velká. U těchto úvěrových produktů se navíc jedná o menší částky od pár stovek do několika desítek tisíc korun, takže si můžete půjčit skutečně jen tolik, kolik potřebujete, a celou částku v dalším měsíci bez problému splatit.

Bez problému je však poněkud silné tvrzení a platí pouze za předpokladu, že si vše dobře spočítáte. Nechcete se přece dostat do problémů se splácením, a tak svou finanční tíseň ještě prohloubit, proto musíte mít jistotu, že na každou měsíční splátku budete mít dostatek financí. Také mějte na paměti, že se s každou půjčkou se přirozeně pojí nějaký úrok a poplatky za její vyřízení, které se u každého produktu liší, proto si nabídky nejprve porovnejte, abyste nepřeplatili více, než je nezbytně nutné.

2. Použijte kreditní kartu nebo kontokorent

Do banky byste pro krátkodobou půjčku šli marně – takové produkty jednoduše nenabízejí. Na druhou stranu si u nich ale můžete sjednat kreditní kartu nebo kontokorent. Oba produkty v podstatě fungují podobně půjčky, jen s tím rozdílem, že o ně nemusíte žádat – určitý limit totiž máte předschválený vaší bankou, takže je po sjednání můžete využít, kdykoli budete chtít. Ovšem pozor, i tento typ půjčky má svou cenu, a pokud částku nevrátíte v období stanoveném smlouvou, její cena pouze poroste.

3. Připravte si finanční rezervu

Jestliže vás žádný nečekaný výdaj zatím nepotkal, tak máte štěstí. Neznamená to však, že byste se do takové situace nemohli dostat v budoucnu, proto se vyplatí na ně připravit dopředu a pravidelně si budovat finanční rezervu. Díky ní vás totiž žádný výdaj nemůže zaskočit, jelikož budete mít vždy připravené finance na to, abyste jej uhradili. Navíc se tak vyhnete úrokům a poplatkům a nebudete muset absolvovat zdlouhavé porovnávání a sjednávání úvěrů, takže ušetříte nejen peníze, ale také svůj drahocenný čas.

(PR)

Přejít nahoru