Juncker jde na operaci. Lucemburský soud ohledně špionáže se kvůli tomu opět oddálí

Nadcházející předseda Evropské komise se nebude moci účastnit slyšení počínaje 19. listopadem, protože bude operován na aortální aneuryzmě v břiše několik dní před soudem. V minulosti jsi Juncker často nedokázal najít čas na účast na soudním řízení naplánovaném na listopad 2017 jako svědek, kvůli jeho závazkům předsedy Komise.

Špionážní skandál se týká případu, kdy jsou tři lucemburští zpravodajští agenti obviněni z neoprávněného napojení na telefony, odposlouchávání politiků, uchovávání 13 000 tajných souborů o lidech a vedení frikční operace proti terorismu jako fronty, aby pomohli ruskému oligarchu zaplatit 10 milionů dolarů španělskému špiónovi, v období 2004 – 2009, zatímco Juncker to měl na starosti.

Přestože Juncker popřel jakékoli protiprávní jednání, důkaz předložený tehdejším šéfem zpravodajské služby státní správy Lucemburska (SREL), Marco Millem, dal Junckerovi znovu možnost vysvětlit situaci. Mille tajně zaznamenal prostřednictvím svých náramkových hodinek, telefonního rozhovoru s Junckerem, který obvinil právě Junckera, že povolil napojení telefonu Lorise Mariotta, který tvrdil, že královská rodina Velkovévodství byla spojena s teroristickými útoky z 80. let.

(Neweurope, foto: AP)

Přejít nahoru