Macron říká světovým lídrům “nacionalismus je válka”

Svět potřebuje „nové způsoby spolupráce, novou aliancii“, řekl francouzský prezident Emmanuel Macron v úterý na Pařížském mírovém fóru.

“V našem mezinárodním systému zažíváme bezprecedentní krizi,” řekl Macron.

Francouzský vůdce bědoval nad novými nerovnostmi mezi národy a zeměmi. Podle Macrona tento vývoj vedl k vzestupu nacionalismu „i mezi těmi, kdo jsou strážci tohoto mezinárodního systému v krajním případě“.

Čína je přítomna, USA chybí

Na pařížském summitu se asi 30 hlav států nebo vlád připojilo k vysokým představitelům z jiných zemí, vůdcům 10 mezinárodních organizací, stovkám aktivistů a podnikatelů, kteří hledají způsoby, jak čelit globálním výzvám, jako je terorismus a změna klimatu.

Akce se zúčastnili také čínský viceprezident Wang Qishan, kromě ruského ministra zahraničí Sergeja Lavrova, německého ministra zahraničí Heiko Maase, nastávajícího předsedy Evropské komise Ursulu von der Leyen a vedoucích několika afrických národů. USA neposlali na akci vládního úředníka.

OSN „blokováno“

Ve svém úvodním projevu francouzský prezident Macron také prosazoval multilateralizmus a „vyváženou spolupráci“ mezi národy.

Ve zjevném odkazu na politiku amerického prezidenta Donalda Trumpa uvedl Macron, že pokušení unilateralismu je „velmi riskantní“.

„Vyzkoušeli jsme tuto možnost v minulosti: vede to k válce,“ řekl Macron. “Nacionalismus je válka.”

Peking chce racionalitu a ne „vylití emocí“

Cílem mírového fóra je být katalyzátorem konkrétních akcí a „osvědčených postupů“ pro řešení řady výzev – od změny klimatu a globální nerovnosti po kyberkriminalitu a dezinformace.

Čínský viceprezident Wang Qushan řekl, že „tendence nahrazovat racionální myšlení a jednání výtokem emocí“ nebyla nápomocná.

“Doufáme, že země mohou spolupracovat na … posílení pouta míru podporou dialogu mezi civilizacemi,” uvedl čínský zástupce.

Zvolená předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen uvedla, že mnohostrannost vytvořila Evropu, která byla „mírová a sjednocená“ a urovnávala rozdíly „spíše u stolů než mezi zákopy“.

„Nikdy bychom neměli zapomenout, jak daleko jsme zašli a proč,“ řekla a popsala svou „vizi Evropy, která pomáhá sladit ty, kdo jsou rozděleni“.

 

Lavrove vtipy o amerických volbách

Německý ministr zahraničí Heiko Maas po rozhovoru s Macronem minulý týden uvedl, že by bylo chybou podkopat NATO a že Evropa potřebuje USA, aby se bránily. V úterý však německý diplomat uvedl, že je třeba spolupracovat mezi národy v NATO a jinde, ale dodal, že je dobré, že tyto otázky „jsou diskutovány otevřeně“.

Jeho ruský kolega Sergey Lavrov rovněž vyzval k větší spolupráci, ale také využil slova k kritice americké politiky na Blízkém východě. Obviňoval obnovené napětí na íránské jaderné činnosti, smrtelné nepokoje v Iráku a nejnovější napětí mezi Izraelci a Palestinci ve Washingtonu.

Rovněž kritizoval USA za vybudování infrastruktury v regionech Sýrie „s neskrývaným záměrem oddělit tuto část Sýrie a převzít kontrolu nad ropnými poli.“

Lavrov také odpověděl vtipem, když se zeptal, jak se Rusko připravuje na americké prezidentské volby do roku 2020.

„Neboj se, vyřešíme tento problém,“ řekl Lavrov se smíchem.

(Infowars, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru