V Polsku byly zadrženy osoby podezřelé z příprav teroristických útoků na muslimy

Podle informací ABW se zadržené osoby chystaly „připravit útok za použití zbraní a výbušniny na osoby islámského vyznání žijící v Polsku“.

Podle shromážděných důkazů si podezřelé osoby braly příklad z „teroristických činů spáchaných Andersem Breivikem v Norsku a Brentonem Tarrantem na Novém Zélandu“.

V průběhu domovních prohlídek bylo zabaveno velké množství výbušniny, zbraní a munice, podotýká ABW. Agenti zabavili rovněž osm flakónů s toxickou chemickou látkou a 170 tiskovin o výrobě výbušniny.

Střelba v mešitách
Ve dvou mešitách v Christchurchi na Jižním ostrově na Novém Zélandu došlo 15. března ke střelbě, v jejímž důsledku zahynulo 51 lidí a dalších 50 jich bylo zraněno. Premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová označila tuto událost za teroristický čin. Obvinění z vraždy bylo předloženo 28letému Australanovi Brentonu Tarrantovi, který natáčel útok na jednu z mešit na video a zařídil přímý přenos z místa činu na sociálních sítích.

Tragédie v Norsku
Anders Breivik zavraždil 22. července 2011 osm lidí v centru Osla a 69 lidí v letním mládežnickém táboře norské Dělnické strany v okolí Osla na ostrově Utøya. Byl uznán za vinného a odsouzen k 21 letům ve vězení. Hned po zadržení se Breivik k teroristickým činům přiznal, za vinného se ale dosud nepovažuje. Nejednou řekl, že spáchal teroristické činy v rámci sebeobrany, aby zabránil zániku norské kultury.

(zdroj: cz.sputniknews.com, foto: Pixabay)

Přejít nahoru