Prokuratura vyšetřuje Salviniho kvůli zákazu vplout lodi s migranty do italského přístavu

Prokuratura vyšetřuje Salviniho kvůli zákazu vplout lodi s migranty do italského prístavu20.11.2019 | 11: 21Šéf Ligy Severu v reakci uvedl, že je to pro něj medaile, protože jako ministr vnitra chránil hranice, bezpečnost a čest Itálie.

Italská prokuratura v sicilském městě Agrigento začala vyšetřovat bývalého ministra vnitra Mattea Salviniho v souvislosti s případem, kdy během uplynulého léta nepovolil záchranné lodi Open Arms španělské humanitární organizace Proactive vplout do italských vod.

Salviniho podle agentury ANSA vyšetřují za omezování svobody a zanedbání povinností. Plavidlo se 164 migranty na palubě se totiž mohlo na Lampeduse vylodit až po 20 dnech strávených ve Středozemním moři po tom, jak to nařídila italská prokuratura.

Prokuratura má dva týdny na to, aby rozhodla, zda bude ve vyšetřování pokračovat. Samotný Salvini vyšetřování nazval mrháním peněz daňových poplatníků a času úředníků u soudu. “Další vyšetřování proti mně, další proces přede mnou, a to proto, že jsem bránil hranice, bezpečnost a čest Itálie. Pro mě je to medaile! Udělal bych to opět,” napsal na Facebooku.

Salvini, lídr krajně pravicové strany Liga Severu, se v minulosti vyhnul soudnímu procesu pro podobné obvinění, protože ho parlament jako ministra odmítl zbavit imunity.

Salvini svou přistěhovaleckou politikou “zavřených přístavů” jako ministr vnitra od června 2018 do srpna 2019 vyvolal mezinárodní pobouření. Nová italská vláda, která byla jmenována v září a Salviniho strana už není její součástí, prosazuje otevřenější přistěhovaleckou politiku, poznamenala agentura APA.

(zdroj: infospravy.sk, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru