Anketa: Mezera mezi Le Penovou a Macronem pro zúžení prezidentských voleb do roku 2022

Průzkum, který provedl Ifop pro Le Journal du Dimanche, odhalil, že Marine Le Pen a Emmanuel Macron obdrží každý mezi 27 a 28 procenty hlasů v prvním kole prezidentských voleb v roce 2022.

Čísla ukazují výrazný nárůst podpory Le Penové ve srovnání s prvním kolem voleb v roce 2017, kde získala 21,3 procenta hlasů, oproti 24 procentům, které Macron zachytil.

V případě, že by Valerie Pécresse měla kandidovat na středopravicové republikány, Macron popadl 28 procent hlasů, ve srovnání s 27 procenty, které by získal, pokud by kandidáti na středo-pravou stranu Xavier Bertrand nebo François Baroin měli kandidovat. Marine Le Penová, na druhé straně, zůstala na 28 procentech bez ohledu na kandidáta, kterého republikáni postavili.

Jean-Luc Mélenschon z demokratické socialistické strany La France insoumise se umístil na třetím místě s 11 procenty, svázaný s Françoisem Baroinem, ale před Xavierem Bertrandem (10%) nebo Valérie Pécresse (7%).

Marine Le Pen také zúžil mezeru v budoucím druhém kole mezi sebou a Macronem v roce 2022.

Průzkum odhalil, že pokud by se mělo uskutečnit druhé kolo mezi Le Pen a Macronem, Macron by získal 55 procent hlasů (-2 od května), přičemž Le Pen shromažďuje 45 procent hlasů (+2 od května). To ve srovnání s druhým kolem v roce 2017, kdy Macron skóroval 66,1 procenta oproti 33,9 procenta Le Pen.

Průzkum Ifop byl proveden mezi 28. a 30. říjnem s reprezentativním vzorkem 1 503 registrovaných voličů. Míra chyby v anketě byla mezi 1,4 a 3,1 bodu.

(Voice, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru