Bývalý čínský muslimský úředník a hlava Sin-ťiangu je odsouzen k doživotnímu vězení za přijetí téměř 9 milionů liber za úplatky

Podle údajů Nejvyššího lidového soudu v zemi, který dnes rozsudek oznámil, získal Nur Bekri (58 let) nezákonné finanční výhody po dobu 20 let mezi lety 1998 a 2018.

Bekri, kdysi jeden z nejvyšších etnických uighurských úředníků v Číně, byl protikorupčním orgánem obviněn z přijímání úplatků a vyžadování poskytování luxusních sedanů a služeb šoféra jeho rodinným příslušníkům.

Bekri uvedl, že se proti rozhodnutí nebude odvolat, uvedl soud v prohlášení o Weibo, čínském ekvivalentu Twitteru.

Bývalý komunistický funkcionář během tohoto období převzal řadu klíčových funkcí v Sin-ťiangu a Pekingu.

Mezi jeho role v jeho domovské provincii patřil starosta provinčního hlavního města Urumchi, zástupce tajemníka Výboru Čínské komunistické strany v Sin-ťiangu a předseda lidové vlády Sin-ťiangu.

Soud uvedl, že Bekri využil svou moc na těchto pozicích k tomu, aby pomohl společnostem a jednotlivcům získat projektové smlouvy, propagovat produkty a využívat pobídkové politiky výměnou za úplatky.

Soud se domníval, že částka, kterou Bekri vzal, byla „zvláště vysoká“.

Dodal, že vzhledem k tomu, že Bekri přiznal svou vinu a obrátil většinu svého nelegálního příjmu, soud se rozhodl udělit mu lehký trest.

(DailyMail, foto: Pixabay)

Přejít nahoru