Média: Ve Švédsku byl vynesen rozsudek nad mužem, který vyhrožoval Gretě Thunbergové

Muž ve věku kolem 40 let hrozil, že zabije Ernmanovou, pokud její dcera veřejně nepodpoří lety letadlem. Během své výpovědi u stockholmského soudu obviněný uvedl, že podle jeho názoru je Thunbergová příliš často zmiňována v médiích.

V roce 2018 začala Thunbergová místo studia ve škole přicházet do švédského parlamentu s požadavky, aby úřady posílily opatření v boji proti změně klimatu. Její iniciativa vyústila v mezinárodní hnutí pátečních klimatických stávek – Fridays For Future.

Osobnost roku – Greta

Mladá aktivistka se ve středu stala podle časopisu Time osobností roku 2019. Když hlavní redaktor časopisu komentoval letošní vítězství, poznamenal, že se tato Švédka stala nejmladší osobou, která tento titul za celou dobu získala.

V roce 2018 začala Greta místo studia ve škole protestovat před švédským parlamentem, kde uváděla své požadavky na úřady. Chtěla, aby posílily opatření v boji proti změnám klimatu. Její iniciativa však nabrala úplně jiných rozměrů – rozvinula se totiž v mezinárodní hnutí pro boj proti změnám klimatu – Fridays For Future. Jedná se o stávky, které se konaly vždy pátek.

Podle informací daný časopis titul osobnost roku uděluje již od roku 1927. Jeho prostřednictvím oceňuje lidi, kteří ať už v dobrém nebo ve zlém stáli za nejvlivnějšími událostmi roku. V minulosti toto ocenění získalo třeba několik novinářů, kteří statečně hájili pravdu. Mezi nimi byl i zavražděný saúdskoarabský žurnalista Džámal Chášukdží, dva věznění barmští reportéři pracující pro agenturu Reuters a novináři amerického deníku Capital Gazette, v jehož redakci loni zabil střelec pět lidí.

Druhá strana popularity
Zatímco počet cen a vyznamenání Grety stoupá, lidé upozorňují na faleš a neupřímnost kolem její osoby. Alexander Bard, hudebník, producent a spisovatel, někdejší účastník Army of Lovers, se nedávno vysmíval známým slovům Thunbergové: „Ukradli jste mé sny a mé dětství,“ která řekla během summitu OSN o klimatu v New Yorku. Bard publikoval fotografii Thunbergové s její matkou, operní zpěvačkou Malenou Ernmanovou, s poznámkami pod čarou o ceně nábytku. „Ukradli jste mé sny a dětství starter pack,” okomentoval.

Po roce propagačních akcí, jako je například „bezemisní“ závodní jachta na překonání Atlantiku a neustálé kampaně po celém světě, Thunbergová, která se proslavila svými osamělými klimatickými protesty naproti švédského parlamentu a získala četné vyznamenání, prohlásila, že si potřebuje odpočinout.

„Musí zapracovat na svém problému s hněvem“
Dříve americký prezident Donald Trump na Twitteru uvedl, že mladá aktivistka má zapravovat na svém problému s hněvem a hodit se do klidu. Trump to udělal poté, co časopis Time uznal Gretu jako osobnost roku 2019. Podle hlavního redaktora vydání se Švédka stala nejmladší osobou, která tento titul za celou dobu získala. Americký prezident toto rozhodnutí označil za směšné.

(zdroj: cz.sputniknews.com)

Přejít nahoru