Ruská média odhalila, co Merkelová řekla Putinovi po rozhovorech Paříže se čtyřmi vůdci Normandie. De budete divit

Německá kancléřka Angela Merkelová vyhodnotila vyjednávání Normandie čtyři vyslovením pouze jedné věty, která se týkala ruského prezidenta Vladimíra Putina, což bylo řečeno „bez velké radosti“, informoval ruský deník Kommersant Andrei Kolesnikov.

“Dnes jste vítězem […],” řekla Merkelová před úterní společnou tiskovou konferencí v Paříži, ve zjevném přikývnutí rozhovorů vůdců Normandie Čtyři o situaci na východní Ukrajině.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky řekl, že rozhovory považuje v současné fázi vyjednávacího procesu za „remízu“. Podle něho „pocítil některé ústupky“ od Putina.

Současně Kolesnikov citoval zdroje, když řekl, že Putin a Zelensky spolu mluvili „jako lidé z různých světů“ a že prezidenti věnovali pozornost pouze vlastním argumentům.

Kommersantova zpráva přichází poté, co vůdci Normandie Čtyři přijali společné komuniké, které potvrdilo jejich závazek k úplnému provedení příměří na východní Ukrajině do konce roku.

Vůdci se rovněž zavázali podpořit „dohodu v rámci Trilaterální kontaktní skupiny do 30 dnů o nových přechodech podél linie kontaktu, založenou především na humanitárních kritériích.“

Komunika zdůraznila, že mírové dohody v Minsku o urovnání Donbassu na východní Ukrajině jsou i nadále základem pro práci Normandie Čtyři.

Čtyři vůdci Normandie podporují mírové dohody v Minsku

Kyjev zahájil v dubnu 2014 na jihovýchodě Ukrajiny zvláštní vojenskou operaci poté, co místní obyvatelé odmítli uznat nové ukrajinské úřady, které se k moci dostaly v důsledku převratu. Následovali obyvatelé, kteří hlasovali pro vytvoření nezávislé lidové republiky Doněck (DNR) a Lugansk (LNR).

V únoru 2015 obě strany dosáhly mírové dohody po jednáních zprostředkovaných vůdci Ruska, Francie, Německa a Ukrajiny – tzv. Normandie Čtyři – v běloruském hlavním městě Minsku.

Dohoda stanoví úplné příměří, stažení zbraní z linie kontaktu v Donbassu a ústavní reformy, které by DNR a LNR daly zvláštní status.

Režim příměří byl opakovaně porušován, přičemž obě strany se vzájemně obviňují z více porušení, což podkopává podmínky dohody.

(Sputniknews, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru