To je vyhlášení války! – Bild o reakci Merkelové na americké sankce

Uvedla, že Německo takové praktiky nepřijímá. Jak zdůrazňuje německý bulvár Bild, je to jasná výzva a vyhlášení války Donaldu Trumpovi.

Americký kongres odhlasoval uvalení sankcí na ukončení projektu plynovodu „Nord Stream-2“, a to i přes německý odpor, ale německá kancléřka Angela Merkelová odpověděla jasnými slovy, píše Bild. Ve středu poslání Donaldu Trumpovi zaznělo takto: „Nevidím jinou možnost než vést rozhovory, že takové praktiky nepřijímáme.“

Podle publikace je to „jasné vyhlášení války“ Trumpovi: Merkelová nebude tolerovat, aby Spojené státy pokračovaly v podkopávání projektu plynovodu, který se těší její podpoře.

Jak Bild připomíná, v posledních metrech se Spojené státy pokusily zastavit kontroverzní plynovod z Ruska do Německa podél Baltského moře. Proto schválil americký kongres zákon o uvalení sankcí na „Nord Stream-2“, který musí být podepsán prezidentem USA Donaldem Trumpem.

Mezitím projekt v hodnotě asi 10 miliard eur již nemůže být zadržen a brzy bude dokončen, je si jistý německý bulvár. Moskva považuje sankce za pokus Washingtonu chránit své energetické zájmy a uvést na trh EU dražší zkapalněný plyn.

Německý ministr zahraničí Heiko Maas, ještě poté, co minulý týden hlasovali v Sněmovně reprezentantů USA, neúspěšně vyzval Senát, aby sankce neschválil. Vyjádřil se v německé televizi a kritizoval je jako nepřijatelné, „protože to je konec konců vliv na autonomní rozhodnutí učiněná v Evropě“.

Německo a Evropa již dostávají plyn z Ruska prvním plynovodem „Nord Stream“ a především tranzitními dodávkami přes Ukrajinu. Podle článku již bylo položeno přes 2 100 km druhého plynovodu procházejícího Baltským mořem. Zbývá položit dalších 300 kilometrů potrubí. Sankce mohou vést ke zpoždění při dokončování prací, protože Rusko možná bude muset hledat nová speciální plavidla pro pokládku potrubí podél dna moře.

Sankce jsou ukázkovým příkladem bezohledné soutěže o zavedení dražšího produktu do Evropy, uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Podle něj ani Moskvě, ani evropským hlavním městům takové akce nelíbí. Obvinil USA z porušení mezinárodního práva a šíření své umělé dominance na evropském trhu.

USA tvrdí, že Německo bude díky novému plynovodu závislé na Rusku a kvůli ochraně evropské energetické bezpečnosti jsou přijímány sankce, dodal Bild.

(zdroj: prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru