Slovenský parlament sa zmenil na cirkus v podaní poslanca Matoviča

“Budem si ctiť prezidentský palác, keď bude nezávislý, apolitický a nebude slúžiť feťákom, ako ste vy,” nechal sa v pléne Národnej rady (NR) SR dnes počuť predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS). Odznelo to po slovnej nezhode s nezaradeným poslancom Martinom Poliačikom po tom, ako si vymenili názory v súvislosti s neschválením procedurálneho návrhu nezaradenej poslankyne Veroniky Remišovej. Na Poliačikovu výčitku reagoval s tým, že voči nemu úctu nemá, ale má ju voči Remišovej. Následne šéf parlamentu vyzval nezaradeného poslanca, aby naňho v pléne nekričal a vyhlásil, že “môže ísť kričať k prezidentke do paláca”. Prezidentka SR Zuzana Čaputová by sa mala ospravedlniť predsedovi Národnej rady (NR) SR Andrejovi Dankovi (SNS). Tvrdí, že sa k nemu správala znevažujúco ešte predtým, ako nastúpila do úradu.

“Nech sa mi prezidentka ospravedlní za svoje statusy na Facebooku ako osoba. Čo sa týka úradu, mám úctu k prezidentskému úradu. Prezidentskému úradu sa vždy ospravedlním,” skonštatoval Danko. Podľa vlastných slov ho mrzia vyjadrenia a odkazy prezidentkiných poradcov smerom k parlamentu. “Nerobte zo mňa človeka, ktorý sa nevie správať,” poznamenal. Ako Danko zdôraznil, prezidentka je prezidentkou pre všetkých ľudí a prezidentský úrad by žiadna strana nemala zneužívať. “Najväčšou výzvou pre prezidentku bude, ak sa zbaví konečne závislosti na ľuďoch, ako je Poliačik,” poznamenal.

Líder OĽaNO Igor Matovič po konflikte predstúpil pred predsedu parlamentu s papierom, na ktorom bolo napísané “On je ožratý”. “Toto, čo ste napísali, je neskutočná drzosť,” reagoval Danko a požiadal Matoviča, aby si sadol späť na miesto a bol ticho, že z neho ide zloba. “Som šťastný, že je koniec volebného obdobia a tohto šialenca už nemusím vidieť,” dodal na Matovičovu adresu. Podotkol tiež, že líder OĽaNO Igor Matovič porušil smernicu o používaní audiovizuálnych pomôcok v rokovacej sále.

Poliačik jeho výrok o prezidentke označil za nepatričný a požiadal ho, aby sa zaň ospravedlnil. K výzve sa pridal aj Matovič. Poliačik avizoval pre Dankovo vyjadrenie na adresu prezidentky podanie na mandátovo-imunitný výbor. Čaputová to pre istotu ani nemieni komentovať.

Reakcia strany Sloboda a Solidarita (SaS) na výroky Andreja Danka voči prezidentke SR nenechala na seba dlho čakať. „Andrej Danko robí opäť hanbu. Jeho vyjadrenia na adresu prezidentky Zuzany Čaputovej sú ďaleko za hranicou slušnosti a elementárnej úcty voči prezidentskému palácu a žene ako takej. Do budúcna mu priateľsky odporúčame, aby sa pred svojím vystúpením v pléne NR SR vyhol alkoholu,“ uvádza sa v stanovisku strany SaS.

(SCa, il.foto: parlamentnelisty.sk)

Přejít nahoru