Tomio Okamura: Babišova vláda plýtvá peníze na neadresné sociální dávky a „neziskovky”

Hospodaření státu se v posledních měsících dramaticky zhoršilo. Zatímco loni hospodařil stát za první čtyři měsíce roku s přebytkem 0,8 miliardy korun, letos za stejné období s deficitem 29,7 miliard Kč. To je nejhorší výsledek od roku 2012. Vysvětlení je jednoduché. Zatímco příjmy státního rozpočtu letos rostou o 6,5 procenta, výdaje rostou více než dvakrát rychleji – vyskočily o 13,4 procenta.

Zázrak spojený se zavedením EET se  nekonal a neznamenal žádnou záchranu letošního hospodaření státu. Na neadresné sociální dávky vynaložil stát o 9,2 procenta více než před rokem, a to i přesto, že máme rekordně nízkou nezaměstnanost. Kapitola „Neinvestiční transfery neziskovým a podobným organizacím” meziročně vyskočila o nevídaných 37  procent. Dále vzrůstá státní dluh. Do toho přicházejí nesplněné sliby hnutí ANO na financování krajů a také další požadavky ze strany ČSSD na výdaje státního rozpočtu.

Předsednictvo hnutí SPD s těmito návrhy nesouhlasí a považuje současnou vládu ANO, ČSSD s podporou KSČM za špatný projekt. Hnutí SPD dlouhodobě prosazuje vládu odborníků, nominovaných vítězem voleb, která by důsledně hájila zájmy země. Tuto vládu by hnutí SPD podpořilo. K takové vládě ale premiér Babiš nemá odvahu, neboť se bojí Bruselu a Berlína.

Autor: Tomio Okamura

Přejít nahoru