Kazachstán se chystá chemicky kastrovat prvních 2000 usvědčených pedofilů

Jako první podstoupí chemickou kastraci blíže nespecifikovaný pedofil z Turkestánský regionu. Zákonem nucena kastrace má proběhnout pod dohledem kazachstánského ministerstva zdravotnictví. Chemická kastrace probíhá tak, že se do těla jednorázově vpíchne injekce s obsahem Cyproteron. Je to látka, která původně byla vyvinuta pro léčbu rakoviny. Nedochází tedy k žádnému chirurgickému odebrání pohlavních orgánů. U pedofilů dojde k poklesu libida a sexuálního pudu na tak nízkou hladinu, že je minimální riziko, že by se mohly v budoucnu dopustit nějakého sexuálního zločinu. Informuje portál stcity.sk.

V první polovině tohoto roku kazašský parlament uzákonil tento postup jako trest v případě zločinů sexuálních deviantů. Plánuje se kastrace dalších 2000 odsouzených pedofilů, u kterých byla zatím nařízena jen ústavní léčba. Jde o reakci na nelichotivou statistiku. Kazachstán se potýká s prudkým nárůstem sexuálních zločinů s pedofilním podtextem. Jejich počet se od roku 2010 zdvojnásobil a dosahuje počtu 1000 za rok.

Proti zákonu se ale bouří lidskoprávní organizace a aktivisté. Argumentují především tím, že daná metoda nemusí mít vůbec onen zamýšlený efekt. “Jiné země, které přistoupily k metodě chemické kastrace, nezaznamenali žádné snížení sexuálních zločinů spojených s dětmi,” upozorňuje Azirana, ředitelka Národní komise pro otázky žen. Podle ní jde také o velmi drahou metodu, peníze by se podle ní daly lépe využít například na pomoc obětem sexuálních zločinů.

Chemické kastrace přitom nepůsobí permanentně, ale jen po určitou dobu. Dokonce se dá účinek látky zvrátit použitím jiných léků. Zločincem je tato metoda nabízena jako cesta, jak si zkrátit trest. To ale může mít negativní efekt. Pedofilové se dostanou z vězení dříve, avšak účinky chemikálií časem vyprší, nebo si je mohou odbourat použitím jiných léků. Pro společnost tak budou dále představovat nebezpečí.

Přejít nahoru