Online (3.9.): 188 zemí světa, nejméně 26 048 163 nakažených, víc než 863 128 obětí. Svět očekává druhou vlnu koronaviru!

V Nizozemsku a v Belgii se potvrdily dva případy, kdy se pacient zbavil koronaviru a po čase se jím opět nakazil. O reinfekci jednoho z pacientů tento týden informovali také výzkumníci z Hongkongu.

Britské zdravotnické firmy DnaNudge a Oxford Nanopore vyvinuly testy, které do devadesáti minut dokážou zjistit, zdali má pacient koronavirus nebo chřipku.

Podle krizového šéfa WHO je vymýcení koronaviru nepravděpodobné.

Organizace spojených národů varuje před skokovým zvýšením počtu podvyživených lidí ve světě v důsledku koronavirové krize. Nedostatkem potravin trpí 690 milionů obyvatel planety, tedy každý jedenáctý člověk. Vyplývá to ze zveřejněné zprávy, kterou ve spolupráci s dalšími agenturami zveřejnila Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů (FAO).

Světová zdravotnická organizace (WHO) připustila, že koronavirová infekce covid-19 se přenáší přímo vzduchem. Definitivně potvrzeno to však podle epidemioložky WHO Marie Van Kerkhoveové nebylo. Dosud WHO potvrzovala, že vir SARS-CoV-2 se přenáší kapénkami, které však rychle klesají k zemi.

Pandemie covidu-19 není podle WHO ani zdaleka u konce, šíření koronaviru naopak dál zrychluje. Na pravidelné tiskové konferenci to řekl šéf organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus. Zároveň oznámil, že WHO příští týden vyšle do Číny svůj tým, jehož úkolem bude zjistit původ viru SARS-CoV-2.

Výzkumy ukazují, že nový koronavir vyvolává u zdravého člověka cukrovku. Napadne buňky, které vytvoří inzulin.

K přenosu nemoci covid-19 dochází podle odborníků Evropského centra pro infekční nemoci (ECDC) zejména v přeplněných vnitřních prostorách, na pracovištích nebo při různých akcích.

Sedm z osmi největších pandemií od 18. století zaznamenalo druhou vlnu zhruba za šest měsíců od prvního vrcholu. Vyplývá to ze studie pracovní skupiny vědců z organizace CIDRAP (Centra pro výzkum a politiku infekčních chorob).

Světová zdravotnická organizace (WHO) nově doporučuje veřejnosti nosit látkové roušky v místech, kde je těžké dodržet odstup, například v MHD či obchodech.

I když v Evropě se situace kolem pandemie způsobené koronavirem zlepšuje, globálně se zhoršuje. Upozornil na to podle agentury Reuters šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus a vyzval svět, aby zvýšil úsilí o zadržení šíření nákazy. Tedros zdůraznil, že ve Střední Americe má pandemie vrchol teprve před sebou.

Za až 40% přenosu koronaviru mohou bezpříznakoví pacienti. Uvedla to ve studii WHO. Lidé s koronavirem jsou nejvíc infekční ve chvíli, kdy poprvé pocítí nevolnost, uvedla WHO s poukazem na studie. Je to komplikace pro kontrolu šíření.

V evropském textilním a oděvním průmyslu by kvůli koronaviru mohlo zaniknout 158 tisíc pracovních míst a 13 tisíc firem, uvádí studie Euler Hermes.

Albánie má 2 nakažené a 1 oběť.

V Afghánistánu je nakaženo 36 000 lidí a 1 200 pacientů tam zemřelo. Novým koronavirem se mohla nakazit až třetina afghánské populace, tedy zhruba 10 milionů lidí. Na základě výsledku testování vzroku obyvatelstva to oznámil 5.8. afghánský ministr zdravotnictví. Za podpory Světové zdravotnické organizace a Univerzity Johnse Hopkinse bylo testováno 9500 lidí ze všech částí země.

Nemocnice v Arménii nezvládají péči o přibývající počet pacientů s koronavirem. Uvedl to premiér země Nikol Pashinyan. Zároveň naznačil, že brzy nastanou podobná etická dilemata jako v Itálii.

Austrálie registruje 7 070 případů nemoci COVID-19 a 352 úmrtí. Všechna úmrtí byla hlášena z jihovýchodního státu Viktorie, který zůstává hlavním ohniskem koronavirové nákazy v zemi. Informovala o tom agentura Reuters. Melbourne se stalo prvním australským městem, kde musí lidé nosit na veřejnosti roušky. Pandemií je zasažen stát Viktoria. Pohyb osob mezi jednotlivými státy je značně omezen, po překročení hranic je nutná čtrnáctidenní karanténa. Australský premiér Scott Morrison chce, aby očkování proti koronaviru bylo povinné pro všechny občany Austrálie. Až bude vakcína vyvinuta, vláda se postará o to, aby bylo očkování pro všech 25 milionů Australanů zdarma.

V Africe se dosud koronavirem nakazilo na 1,2 milionu lidí, nejvíc v Jihoafrické republice, kde bylo oficiálně zachyceno 611 450 případů. Informovalo o tom podle dnešní zprávy BBC africké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Následují oblíbené turistické destinace – druhý Egypt s 97 478 případy a Maroko, které dosud eviduje 53 252 podchycených koronavirových případů.

Argentina eviduje přes 381 905 nakažených lidí, přes 7 839 jich zemřelo. Přísná karanténní opatření v Argentině platí od 20. března, v pátek 28.8. ale vláda povolila venkovní setkávání deseti lidí v rouškách.

Bolívii je v současnosti 85 141 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru.

Bosna 29.7. zaznamenala rekordních 383 nově nakažených koronavirem, deset lidí s nemocí covid-19 zemřelo. Stejně jako další balkánské země zažívá i Bosna druhou vlnu epidemie, která svou intenzitou vysoce převyšuje tu z letošního jara.

Brazílie potvrdila téměř 4 miliony nakažených, přes 123 780 úmrtí souvisejících s novým koronavirem. V Brazílii po nákaze koronavirem umírá více mladých lidí než ve většině ostatních zemí. Oběťmi covidu-19 se stávají hlavně ti nejchudší, kteří se nemohou dostatečně izolovat. Ve městě Rio de Janeiro, které má asi 6,7 milionu obyvatel, se dosud potvrdilo 80 762 případů nákazy, z toho 197 za poslední den. V souvislosti s nemocí covid-19 v tomto městě dosud zemřelo 8826 lidí, z toho 13 za poslednícíh 24 hodin.

První případ nákazy naopak potvrdil Bhútán. Pacientem je šestasedmdesátiletý americký turista, u kterého se krátce po příjezdu do země objevily příznaky.

Bahrajn ohlásil 77 případů nákazy a jeden člověk mu podlehl. Jde o první úmrtí na koronavirus v zemi. Aplikace, které spustily Bahrajn a Kuvajt a které mají mapovat kontakty osob nakažených koronavirem, patří k nejinvazivnějším na světě, uvedla Amnesty International. Podle ní narušují soukromí a ohrožují bezpečí svých uživatelů.

Bulharsko dosud potvrdilo víc než 10 000 nakažených a 337 obětí koronavirové infekce, což jsou v celoevropském srovnání poměrně příznivá čísla. Bulharsko občanům znovu nařídilo nosit roušky ve všech vnitřních veřejných prostorách. Země tak učinila poté, co zaznamenala rekordní týdenní nárůst počtu nových případů nákazy. Vyhláška ministerstva zdravotnictví tak přichází jen deset dní poté, co úřad povinnost nošení roušek v uzavřených prostorách zrušil. Výjimku tvořila pouze veřejná doprava, lékárny a zdravotnická zařízení, kde byla tato ochranná pomůcka povinná i doposud. Nejvyšší počet nakažených registrují města Sofia, Plovdiv a Blagojevgrad. Bulharská vláda v pondělí 27.7. schválila nový balíček hospodářských i sociálních opatření, jež mají pomoci překonat koronavirovou krizi. Učinila tak v době vlny demonstrací za odstoupení kabinetu premiéra Bojka Borisova. Opatření vyjdou nejchudší stát Evropské unie na 1,1 miliardy leva (téměř 15 miliard korun).

Bělorusko dosud zaznamenalo 2 226 případů nákazy a 23 úmrtí.

Belgie hlásí potvrzených případů nákazy 63 238 a zemřelo 9 795 pacientů. Belgická vláda zastavila uvolňování restrikcí, které zavedla s cílem zabránit šíření koronavirové nákazy. Učinila tak v souvislosti s pozvolným nárůstem počtu infikovaných v posledních týdnech. Premiérka Sophie Wilmèsová podle agentury Reuters nevyloučila, že její kabinet bude muset přikročit k uvalení karantény na nejhůře postižené oblasti. Belgický virolog varoval, že jeho země je možná na začátku druhé vlny koronavirové epidemie. V Bruselu od 11.8. platí povinnost zakrývat si nos a ústa na všech veřejných prostranstvích. Regionální vláda k opatření přistoupila kvůli rostoucímu počtu případů nákazy koronavirem.

Čína hlásí oficiálně celkem 4 633 mrtvých, 84 386 nakažených. Ohniskem nákazy v zemi zůstává odlehlá Ujgurská autonomní oblast Sin-ťiang, kde se úřady snaží zastavit šíření nemoci v metropoli Urumči. Úřady v čínském městě Ťing-čou informovaly o případu místní ženy, která před šesti měsíci prodělala nemoc covid-19 a o víkendu 8.-9.8. měla znovu pozitivní test na koronavirus. Napsala to agentura Reuters s tím, že není jasné, jaký je zdravotní stav dané pacientky. Podobné případy už byly zdokumentovány i ve Spojených státech. Vědci dál hledají odpověď na otázku, jak dlouho může lidem po překonání koronavirové nákazy vydržet imunita.

Černá Hora včera, 19.7., oznámila v krajině 116 infikovaných. Počet nemocných na 100 000 obyvatel tak dosáhl počet 281, což je výrazně víc, než evidují ostatní státy v regionu.

Dánsko zavede kvůli šíření koronaviru povinnost nosit v hromadné dopravě roušky. Opatření začne platit příští sobotu (22.8.).

Egypt hlásí rekordní počet nakažených i zemřelých s covidem-19. Za poslední den v severoafrické zemi přibylo 1 677 infikovaných a 62 mrtvých. Nejlidnatější arabská země přitom už ohlásila, že se i tak 1. července otevře turistům. Egypt v sobotu 27.6. po třech měsících částečně otevře kavárny, restaurace či svatostánky a dále zkrátí zákaz nočního vycházení.

V Ekvádoru úřady uvedly, že bilance nakažených překročila 500 případů.

Na Filipínách je víc než 112 593 případů, 2 115 lidí podlehlo. Lékaři žádají vyhlášení přísné karantény. Na desítky milionů Filipínců v Manile a čtyřech okolních provinciích se kvůli nárůstu koronavirových případů od 4.8. opět vztahuje dvoutýdenní omezení pohybu.

Podle předního finského experta na zdravotnictví zasháhla 6.8. zemi druhá vlna koronavirové pandemie. Vláda vyškrtla některé evropské země ze zelené sekce cestovatelského semaforu. Do karantény tak nově musí například lidé po příjezdu z Belgie, Nizozemí či Andorry. Zakrývání úst a nosu v hromadné dopravě občanům doporučila 15.8. také vláda ve Finsku. Finsko od pondělí 24.8. kvůli pandemii covidu-19 zavede povinnou karanténu pro cestující z většiny zemí Evropské unie. Opatření se nevztahuje jen na osoby přijíždějící z Itálie, Maďarska, Slovenska, Estonska a Litvy, kde jsou počty nakažených za posledních 14 dní nízké

Francie hlásí nemocných víc než 256 843, obětí je přes 30 152. Francie od září zavede povinnost nošení roušek na pracovišti kromě samostatných kanceláří.

První případ nákazy hlásí Fidži, už dříve zaznamenaly infekci i další tichomořské ostrovy.

Hongkong ohlásil dalších 234 nakažených koronavirem, což je zatím největší zaznamenaný denní nárůst v této čínské poloautonomní provincii. Hongkong zavádí 27.7. nová opatření proti šíření koronaviru. Na všech veřejných místech bude povinnost nosit roušky, sportovní zařízení a provozovny občerstvení budou muset zavřít. Setkávat se budou moci maximálně dva lidé. Hongkongská vláda přikázala od 30.7. kvůli koronaviru zavřít vnitřní prostory restaurací.

První dva nemocné má Honduras.

Devatenáctimilionové Chile od propuknutí epidemie v zemi eviduje bezmála 242 355 potvrzených případů infekce, z čehož více než 3 383 lidí zemřelo. Chilská vláda 15.6. oznámila 90denní prodloužení stavu katastrofy, který v zemi kvůli epidemii covidu-19 platí již od poloviny března.

V Chorvatsku se v posledních dnech zhoršila epidemiologická situace, pokud jde o opětovné zvýšení počtu nově potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Informují o tom místní média. Jeden z nejhorších dnů ohledně přírůstku infikovaných osob zaznamenalo 10.7. Chorvatsko, kde přibylo 116 potvrzených případů nákazy. Úřady proto zpřísnily některá preventivní opatření. Nejvíc nakažených má vnitrozemský region Záhřebu a Osijeku a pak přímořská oblast Splitu. Chorvaté se chystají na případy, kdy se u turistů objeví koronavirus. Pokud se u někoho objeví symptomy covidu-19, musí jeho domácí informovat epidemiologa nebo rodinného lékaře, případně záchrannou službu. Ovšem třeba v případě hotelových hostů se má rovnou volat záchranka. O dalším postupu pak podle závažnosti případu rozhodne epidemiolog.

Celkový počet potvrzených případů nakažení v Itálii vzrostl na 242 537 a mrtvých je 34 579. Italská vláda prodloužila nařízení týkající se nošení roušek do 7. září. Povinnost nadále platí v uzavřených prostorách, v hromadných dopravních prostředcích i venku, pokud není možné dodržet společenský odstup alespoň jeden metr. Zakázaná budou dál také shromáždění většího počtu lidí. Sicilští výletníci, kteří se vrací z Řecka, Španělska či Malty, budou muset být testováni na koronavirus. Itálie kvůli množství nakažených mezi mladými uzavře diskotéky, večer budou roušky povinné i venku. Starosta italského městečka Sutri ležícího severně od Říma zakázal lidem nosit roušky a další podobné ochranné prostředky obličeje. Vittorio Sgarbi, excentrický kritik umění a poslanec, se ve svém nařízení odvolává na zákon z roku 1977, který Itálie přijala v rámci boje proti terorismu. Podle něho nesmí chodit na ulici nikdo se zahaleným obličejem. “Jen zloději a teroristé si nasazují masky,” uvedl Sgarbi, který patří k nejhlasitějším kritikům vládních opatření proti šíření koronaviru.

Indie zatím potvrdila přes 3 562 644 případů nákazy koronavirem. Infekci v zemi podlehlo víc než 60 000 lidí. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by tempo šíření nákazy ve druhé nejlidnatější zemi světa zpomalovalo. Indická policie aktuálně bojuje proti vzkvétajícímu černému trhu s použitými ochrannými rouškami a chirurgickými rukavicemi, které v některých případech pocházejí z nemocničních popelnic. Poptávka po osobních ochranných prostředcích v Indii prudce stoupá.

V Irsku se počet potvrzených případů nákazy zvýšil na 985 a 10 lidí zemřelo. Irsko zvažuje zpřísnění opatření proti šíření koronaviru. Podle agentury Reuters by se mohlo jednat o omezení cestování. Irsko kvůli epidemii zatím nezakázalo cestování do žádné z evropských zemí, přijíždějící ale museli podstoupit karanténu.

Indonézie má přes 127 083 nakažených a 3 055 mrtvých, ale podle agentury Reuters v 16 provinciích země zemřelo s akutními symptomy onemocnění 2 200 lidí, kteří nejsou započítáni do statistiky úmrtí v souvislosti s koronavirem. Obětí COVID-19 může být v Indonésii mnohem více, než uvádějí oficiální statistiky. Indonésie má nejvíce nakažených i obětí v jihovýchodní Asii a je nejhůře zasaženou zemí východní Asie. Červený kříž v pondělí 27.7. varoval, že situace v zemi se vymyká kontrole.

V Íránu je víc než 260 131 lidí nakažených novým koronavirem a přes 16 569 obětí. Írán je tak nejpostiženější zemí ve svém regionu. Podle odborníků je totiž možné, že íránské úřady bilanci úmyslně zkreslují. Írán doporučil všem svým občanům, aby nosili na veřejnosti roušky, počty potvrzených případů nákazy koronavirem totiž v islámské republice opět ve vyšší míře narůstají. Íránci, kteří nebudou používat roušky, nebudou moci počítat se službami státních úřadů. V hlavním městě Teheránu se od 14.7. opět zpřísňují karanténní opatření včetně uzavření některých podniků. Jde především o tělocvičny, fitcentra a posilovny, bazény, zoologickou zahradu a kavárny. Íránský prezident Hasan Rouhání ve svém televizním projevu (18.7.) prohlásil, že podle odhadů se koronavirem nakazilo již 25 milionů Íránců. Rouhání se při uvedení tohoto závratně vysokého čísla odvolal na nezveřejněnou studii íránského ministerstva zdravotnictví.

Irák hlásí téměř 70 000 lidí s koronavirem, 3 000 z nich zemřelo. Oznámil to 10.7. irácký minister zdravotnictví.

Izrael informoval, že počet infikovaných v zemi stoupl na víc než 100 000 lidí a 809 úmrtí.

Jemenu se potvrdila nákaza koronavirem u 32 lidí a 3 oběti.

Jižní Korea má 18 386 případů, 234 lidí podlehlo na koronavirus. Zdravotnické úřady v Jižní Koreji v pondělí poprvé přiznaly, že okolí Soulu zasáhla “druhá vlna” epidemie způsobené koronavirem. Jihokorejské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (KCDC) dosud uvádělo, že veškeré nové případy nákazy souvisejí s první vlnou, která nikdy neskončila. Jižní Korea kvůli rostoucímu počtu nových případů nákazy koronavirem v metropoli a jejím okolí opět zavádí některá omezení (16.8.). V Soulu a provincii Kjonggido se proto smí ve vnitřních prostorech sejít maximálně 50 lidí a sportovní utkání se musejí konat bez diváků.

V Japonsku dosáhl počet lidí nakažených koronavirem přes 20 460. Infekcí přibývá kromě Tokia například i v Ósace, informovala agentura Kjódó. Japonská vláda doporučila občanům, aby v letošní sezoně dovolených neopouštěli svou prefekturu. Chce tak zabránit zhoršení šíření covidu-19. Dovolenková sezona začala v sobotu 8.8., tentokrát bez obvyklých davů na nádražích a letištích.

V Kanadě je víc než 100 000 nakažených, 5 805 zemřelo. Nejpostiženější je provincie Québec, kde je přes 1600 nakažených. Je tak sedmnáctou nejvíce nakaženou zemí na světě.

Kypr evidují 49 lidí nakažených koronavirem.

Kambodža je poslední krajinou v Jihovýchodní Asii, která se uzavřela před světem v čase koronaviru. Pozemní hranice s Thajskem, Vietnamem, ale i Laosem jsou uzavřeny.

Kosovo hlásí 638 nakažených a 7 lidí zemřelo.

KLDR vyhlásila výjimečný stav kvůli obavám z první možné nákazy koronavirem. Podle severokorejské agentury KCNA se jedná o přeběhlíka, který se vrátil z Jižní Koreje. Muž ale neměl podle jižních úřadů covid-19. KLDR nařkla své sousedy z toho, že muž byl prvním případem koronaviru v zemi. Kim čong-un vyhlásil stav nouze a hranici, ze které muž přešel, uvedl do karantény.

Kazachstan hlásí počet potvrzených případů 29 000.

Kolumbie, která má 49 milionů obyvatel, dosud zaznamenala bezmála 600 000 nakažených a 11 315 úmrtí.

Kuba začala klinicky testovat vlastní vakcínu proti nemoci covid-19. Její očkovací látka nazvaná Soberana 01 (Svrchovaná 01) je tak jednou ze tří desítek vakcín proti nemoci způsobené koronavirem SARS-CoV-2, které jsou nyní ve světě klinicky testovány. 

První oběť má Lichtenštejnsko.

Libanon hlásí v zemi víc než 9 337 nakažených a 7 lidí infekci podlehlo. Denní nárůst nakažených koronavirem v Libanonu prudce vzrostl. Kvůli rychlému nárůstu počtu nakažených novým koronavirem vyhlásil Libanon 17.8. celostátní karanténu.

Lucembursko: Velkovévodství s 600 tisíci obyvateli má nyní 11 914 potvrzených případů koronaviru. Nemoci COVID-19, kterou virus způsobuje, tam zatím nikdo nepodlehl. Lucembursko chce kvůli prevenci před nástupem možné druhy vlny nákazy koronavirem zavést plošné testování obyvatel, které by mělo šíření infekce zabránit. Hygienici proto rozdělí všech více než 600 tisíc obyvatel do menších skupin, jejichž náhodně vybrané členy budou v pravidelných intervalech testovat.

V Lombardii už celkem zemřelo 1 218 lidí.

Lotyšsko zakázalo všechny akce s účastí nad 50 lidí.

Latinská Amerika má už přes 5 milionů nakažených lidí. Počet úmrtí v regionu dosáhl přes 200 tisíc. Potvrzuje se tak, že jde o nejhůře zasažený region světa.

Kvůli znepokojivému nárůstu počtu nakažených koronavirem v posledních dnech vláda Severní Makedonie částečně obnovila zákaz vycházení.

V Mexiku je nyní víc než 585 738 nakažených, víc než 63 146 lidí zemřelo. Podle vlády je však skutečné číslo nakažených výrazně vyšší.

Malta nyní registruje 73 lidí s nemocí COVID-19.

První dva případy nákazy novým typem koronaviru hlásí Maledivy. Oba nemocní pracují v turistickém resortu a pravděpodobně se nakazili od italského turisty, který byl po návratu do Itálie pozitivně testován. Zemřel sedmý člověk, který se na výletní lodi Diamond Princess nakazil novým koronavirem.

Maďarsko má počet infikovaných 4 877 a potvrdilo 607 úmrtí v souvislosti s nákazou koronavirem. Maďarsko od 1. září nejméně na měsíc uzavře hranice pro cizince, aby zabránilo šíření koronaviru. Maďaři po návratu z ciziny budou muset do karantény.

Madagaskar v jednom ze svých regionů, kde se nachází i hlavní město Antananarivo, zavedl uzávěru s cílem zpomalit šíření koronaviru. Opatření má platit do 20. července.

Malajsie hlásí celkový počet nakažených v zemi 6 589 a 108 jich zemřelo. Malajsie kvůli šíření koronaviru ponechá až do konce letošního roku v platnosti některá opatření omezující pohyb lidí.

K přísným opatřením přistoupila i Moldávie, která zatím hlásí tři případy nákazy koronavirem.

V Norsku zemřel v souvislosti s nákazou koronavirem druhý člověk. V zemi je 907 nakažených. Norsko pravděpodobně ponechá v platnosti omezení cestování do země až do 20. srpna. V norských přístavech nesmějí od 3.8. vystupovat lidé z výletních lodí, na jejichž palubách je více než sto osob. Úřady skandinávské země toto opatření přijaly poté, co se na lodi společnosti Hurtigruten koronavirem nakazilo více než 40 cestujících a členů posádky a stovky dalších lidí kvůli tomu musely do desetidenní karantény. Výletní loď se 123 cestujícími a 85 členy posádky zakotvila v norském přístavu Bodö, kvůli zjištěné nákaze koronavirem u jednoho bývalého pasažéra ji však nikdo nemůže opustit. Na jiné norské výletní lodi v karanténě je nakažených už 44. Norsko kvůli koronaviru obnovuje 6.8. desetidenní karanténu pro osoby přijíždějící z několika zemí včetně ČR. Norská vláda obnovuje (7.8.) některá koronavirová opatření. Nově občanům nedoporučuje cestovat do zahraničí a vydává zákaz prodeje alkoholu po půlnoci. Norsko rozšířilo seznam zemí, které kvůli koronaviru nepovažuje za bezpečné. Do desetidenní karantény budou muset nově i cestující z Polska, Nizozemska, Malty, Islandu, Kypru, Faerských ostrovů a některých oblastí Švédska a Dánska. Zakrývání úst a nosu v hromadné dopravě občanům doporučila 15.8. také vláda v Norsku.

Nizozemsko hlásí víc než 40 236 případů, 5 056 zemřelo. Amsterdam a Rotterdam přestanou vyžadovat nošení roušek na rušných místech. Platnost opatření, které tato nizozemská města zavedla na počátku srpna, skončí v pondělí 31.8..Amsterdamské letiště Schiphol přišlo o 62 procent cestujících a tak 29.8. oznámilo, že zruší 3000 pracovních míst. Po zjištění koronavirové infekce na několika norčích farmách v Nizozemsku bude chov těchto kožešinových zvířat v zemi zcela zakázán. K 1. březnu 2021 musejí všechny farmy chovající norky ukončit činnost. Zákaz již dříve nařídil soud, v platnost měl ovšem vstoupit až v roce 2024.

Nový Zéland eviduje 1139 nakažených a 20 mrtvých. Nový Zéland kvůli desítkám nových případů koronaviru prodlouží o 12 dní omezení pohybu, které platí od tohoto týdne (10.- 16.8.) v největším městě země Aucklandu.

Německo hlásí počet nemocných lidí přes 246 166 a mrtvých 9 321. Německo zakázalo všechny velké akce až do října. Německo má ke 12.8. nejvážnější koronavirovou situaci za poslední tři měsíce. Vláda občany vyzvala, aby kladli důraz na dodržování preventivních opatření. V nejlidnatější německé spolkové zemi, Severním Porýní-Vestfálsku, po více než šesti týdnech skončily letní prázdniny. Kvůli šíření koronaviru musí mít žáci i učitelé ve školách zakrytá ústa a nos – a to po celou dobu výuky. Německé firmy v průměru očekávají, že se jejich podnikání nevrátí k normálu dříve než za 11 měsíců. Obzvlášť nepříznivě dopadla koronavirová krize na podniky ve službách, které doufají v návrat normálních časů až za 11,7 měsíce. Pokuta ve výši 60 eur (1570 korun) bude od 1.9. hrozit v Sasku tomu, kdo si v obchodě nebo ve veřejné dopravě nenasadí na obličej roušku. Podle portálu mdr.de to dnes schválila vláda této spolkové země, kam se lidé z Česka často vydávají za nákupy nebo na výlety. Opatření zatím platí do 2.11. Za porušení povinnosti nosit roušku by mohla v Německu podle vládního návrhu hrozit pokuta nejméně 50 eur. Velké akce mají být zakázané do konce roku. V Mnichově platí od pátku 28.8. zákaz nočního prodeje alkoholu. Místní úřady ho zavedly kvůli narůstajícímu počtu lidí nakažených novým typem koronaviru. Opatření se nevztahuje na gastronomická zařízení a povolené akce.

Polsko má celkový počet postižených koronavirem víc než 50 855 lidí a 1 731 lidí nákaze podlehlo. Varšava zvažuje obnovu některých omezení. Nadále však bude nutné zachovávat dvoumetrový odstup mezi lidmi. Roušky zůstanou povinné v obchodech, kostelech a podobně.

Portugalsku je 18 841 nakažených, podlehlo 629 lidí. Počet mladých Portugalců, kteří žádají o podporu v nezaměstnanosti, vzrostl v dubnu ve srovnání s loňským rokem o 52 procent. Region kolem portugalské metropole Lisabonu od 23.6. obnovil některá nedávno zrušená opatření proti koronaviru. Důvodem je snaha zamezit šíření nákazy. Epidemie těžce dopadla na Lisabon, který eviduje drtivou většinu nových portugalských infekcí. Portugalská vláda proto v regionu hlavního města omezila otevírací doby kaváren a obchodů, které budou ode dneška muset zavírat v osm večer, a zakázala setkání více než deseti lidí. Portugalská vláda kvůli zvýšenému lokálnímu výskytu koronaviru v posledních dnech oznámila omezení pohybu pro obyvatele dvou desítek zón metropolitní oblasti Lisabonu. Podle deníku Jornal de Noticias se omezení týká 19 distriktů, z toho jen jeden je v samotném Lisabonu. Vláda povolila otevření nočních klubů od středy 5.8. ale s omezenou otevírací dobou a s uzavřením tanečních parketů.

Ministerstvo vnitra v palestinském Pásmu Gazy prodloužilo o dalších 72 hodin zákaz vycházení poté, co se na tomto území objevily další případy nákazy koronavirem mimo karanténní centra pro lidi přijíždějící z Izraele nebo Egypta.

Více než 100 tisíc případů nákazy koronavirem přibylo v Pákistánu od 9. května, kdy země zrušila karanténní opatření, tehdy bylo v zemi nakaženo asi 25 tisíc lidí. Experti varují, že oficiální počet nakažených je téměř s jistotou podhodnocený. Počet mrtvých s nemocí covid-19 se blíží 2500.

Peru je nakažených nejméně 613 378 a přes 8 124 úmrtí a do konce července bude stále omezen pohyb a hranice jsou nadále zavřené. Od 1.7. mohou děti vycházet na hodinu a měly by se pohybovat ve vzdálenosti pět set metrů od svého bydliště. Peru je šestou nejvíce zasaženou zemí světa v absolutních číslech. 

Rakousko má víc než 22 876 infikovaných a 725 oběti, přitom výrazně klesl věkový průměr nakažených – nyní činí 33,7 roku. Zhruba 60 procent nově infikovaných přitom pochází z Horních Rakous. Rakousko zavedlo karanténu pro cesty z Rumunska, Bulharska a Moldavska a zesílí kontroly na hranicích s Maďarskem a Slovinskem. Zavedlo semaforový systém pro mapování koronavirové epidemie na svém území. Každý okres je označen jednou ze čtyř barev – od zelené po červenou – podle místní epidemické situace. Kvůli nárůstu počtu nakažených platí v Rakousku opět povinnost nosit roušku v obchodech s potravinami, zdravotnických zařízeních či na úřadech. Kvůli rostoucímu počtu případů nákazy koronavirem vydalo Rakousko nejvyšší stupeň varování před cestami do Chorvatska. Platit začne od pondělí 17.8. Rakousko chystá nařízení, podle kterého by se Rakušané museli po návratu z Chorvatska prokázat negativním testem nebo se izolovat v domácí karanténě. Rakouské ministerstvo zdravotnictví nařídilo od 17.8. masivní posílení zdravotních kontrol na hranicích se Slovenskem, Itálií, Slovinskem a Maďarskem.

Rusko registruje přes 1 milion infikovaných a 16 497 úmrtí. Ministr zdravotnictví Michail Muraško oznámil, že masové očkování proti koronaviru by mohlo v Rusku začít v říjnu. Rusko předpokládá, že vakcíny proti onemocnění covid-19, které způsobuje koronavirus SARS-CoV-2, bude koncem roku vyrábět 1,5 až dva miliony dávek měsíčně. Postupně chce výrobu zvýšit až na šest milionů dávek za měsíc. Více než polovina Rusů se ale nechce nechat očkovat novou ruskou vakcínou proti onemocnění covid-19.

Počet lidí infikovaných v Rumunsku koronavirem vzrostl na 367 a 1 mrtvý. Rumunská vláda se chystá zavést nová opatření s cílem zastavit nárůst počtu případů koronavirové nákazy. V noci na středu 29.7. oznámila, že mimo jiné zkrátí otvírací dobu venkovních restaurací a zavede povinnost za určitých okolností nosit roušky i venku. Rumunské školy se od září otevřou za přísných podmínek. Země nyní bojuje s novým nárůstem případů covidu-19. Studenti, učitelé a další zaměstnanci budou muset nosit roušky a školy musí být vybaveny dezinfekcí.

V Řecku je celkový počet obětí 139 a nakažených je 3 326. Řecko už pro propuštění z karantény nevyžaduje dva negativní testy na koronavirus. Stačí dva týdny strávené v izolaci a lidé mohou z vyhrazeného hotelu pro nakažené nebo nemocnice odejít. Nemusí čekat na potvrzení o propuštění, na letištích po nich žádný doklad není vyžadován.

Prvního pacienta má i Rovníková Guinea.

Skotsko začíná uvolňovat protikoronavirová opatření. Dvě části Spojeného království – Skotsko a Wales – zrušily některá opatření přijatá místními vládami v boji s šířením koronaviru. Ve Skotsku mohla opět otevřít většina obchodů, ve Walesu se po třech měsících otevřely školy. Kromě dvou britských regionů pokračovalo uvolňování restrikcí také v Irské republice. Skotsko od pátku zruší povinnou dvoutýdenní koronavirovou karanténu pro lidi přijíždějící z 57 zemí světa včetně Česka. Anglie už dříve oznámila, že od pátku zruší karanténu po příjezdu z 59 zemí. I v tomto případě je Česko na seznamu. Kvůli rostoucímu počtu nákazy ve třetím nejlidnatěnším městě Skotska Aberdeenu zavřou (5.8.) veškeré hospody a restaurace. Obyvatelé Aberdeenu by se také neměli navštěvovat. Do města smí přijíždět pouze lidé za prací a studiem.

Saúdská Arábie oznámila, že od neděle 21.6. ukončila celostátní zákaz vycházení a umožnila obnovit ekonomické aktivity v zemi. Zmírnění koronavirových opatření přitom přichází v době, kdy v zemi i nadále vzrůstá počet nakažených. Celkem jich úřady registrují již 154 233. Počet obětí nákazy v Saúdské Arábii vzrostl na 1230.

Emirát Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech o týden prodloužil zákaz cestování mezi velkými městy a nadále nebude možné do emirátu přicestovat a vycestovat. Cílem opatření je zpomalit šíření koronaviru. Spojené arabské emiráty chtějí v nadcházejících dvou měsících na koronavirus otestovat dva miliony obyvatel, což je zhruba pětina tamní populace. Vláda opatření zdůvodnila novým nárůstem nakažených poté, co byla protikoronavirová opatření uvolněna.

Podle OSN je deset potvrzených případů nákazy a jedno úmrtí v Sýrii jen “špičkou ledovce”. V uprchlickém táboře Al-Húl na severovýchodě Sýrie ohlásili 6.8. první případy nákazy koronavirem. Podle OSN jsou nakaženi tři zdravotníci. V táboře jsou tisíce lidí, kteří uprchli před boji v Sýrii, mezi nimi i rodiny bojovníků teroristického Islámského státu.

Slovinská vláda oficiálně ohlásila, že epidemie koronaviru v zemi skončila. Slovinsko se tak podle agentury Reuters stalo první zemí v Evropě, která tak učinila. Stalo se tak poté, co úřady během dvou týdnů zaznamenávaly méně než sedm nových případů nákazy za den. Slovinští věřící, kteří se zúčastní nedělních nebo svátečních bohoslužeb, na sebe budou muset kvůli nebezpečí šíření koronaviru nechávat v kostelech kontakt. Nařízení slovinské biskupské konference vstoupilo v platnost 21.7.. Slovinsko od pátku 21.8. zařadilo sousední Chorvatsko do skupiny červených, tedy z hlediska nákazy koronavirem nejrizikovějších zemí. Znamená to, že všichni lidé vracející se z Chorvatska do vlasti budou muset na 14 dní do domácí karantény. Vyhnou se jí ti, kteří se z Chorvatska stihnou vrátit do půlnoci z pondělí 24.8. na úterý 25.8.

Ve Spojených státech zemřelo přes 171 877 lidí. Nákaza koronavirem se potvrdila v USA u více než 6,4 milionu lidí. USA čeká v zimě další vlna koronaviru, která bude vážnější než ta stávající. Přijde totiž společně s chřipkou. Experti z Institutu pro měření a vyhodnocování zdraví (IHME) při Washingtonské univerzitě předpovídají, že do začátku prosince může v USA zemřít skoro 300 tisíc lidí nakažených koronavirem. Podotýkají ale, že 70 tisíc životů by se podařilo zachránit, kdyby lidé byli svědomití co do nošení roušek. Trump zvažuje, že zakáže vstup do země Američanům s koronavirem. Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa zvažuje zavedení nových pravidel pro vstup do USA, podle nichž by do země nemohli vstoupit američtí občané a lidé s trvalým pobytem ve Spojených státech, u nichž získají příslušníci pohraniční stráže podezření, že jsou nakaženi koronavirem. Americká nápojová společnost Coca-Cola chystá reorganizaci, zruší tisíce pracovních míst. Hospodaření zhoršila opatření proti šíření koronaviru.

V Singapuru je celkem 25 346 případů a 21 lidí zemřelo.

Srbsko eviduje 18 000 pacientů s nemocí COVID-19, 367 lidí zemřelo. Epidemická situace v souvislosti s šířením koronavirové nákazy se v Srbsku v posledních dnech výrazně zhoršila. Zákaz vycházení v souvislosti s výrazně zhoršenou epidemiologickou situací o nadcházejícím víkendu v Srbsku, ba ani v koronavirovou nákazou nejvíce postiženém Bělehradě, vyhlášen nebude. Oznámil to srbský prezident Alexandar Vučić po nočních násilných protestech v hlavním městě. Podle zdravotnických úřadů jsou tamní nemocnice zcela naplněné a jejich personál vyčerpaný. Severní Makedonie a Bosna a Hercegovina překonaly 26.7. hranici tisíc nakažených.

Švýcarsko dosud eviduje víc než 30 828 nakažených a 1 657 lidí zemřelo. Švýcarsko od pondělí 29.7. zavádí povinné nošení roušek v hromadné dopravě. Alpská konfederace v poslední době hlásí prudký růst případů nákazy koronavirem.

Španělsko ohlásilo nakažených víc než 405 437 a nejméně 28 432 úmrtí. Centrálně platí ve Španělsku povinnost dodržovat rozestupy 1,5 metru a kde to není možné i povinnost nosit roušky, která platí bez výjimky i na letištích a v hromadné dopravě. V Katalánsku jsou kvůli koronaviru od čtvrtka 9.7. povinné na veřejnosti roušky, a to bez ohledu na to, zda lze, či nelze dodržet odstupy. Katalánská vláda v úterý 14.7. vyzvala obyvatele tří čtvrtí na okraji Barcelony, aby kvůli zvýšenému výskytu nákazy koronavirem omezili vycházení z domu jen na nejnutnější případy. Úřady vyzvaly obyvatele Barcelony, aby byli doma a zabránili šíření koronaviru. Lidé se také nemají scházet po více než deseti. Španělsko už pravděpodobně zažívá druhou vlnu pandemie koronaviru. Úřady ve španělském Katalánsku v souvislosti s nárůstem počtu nakažených chtějí omezit veškerý noční život v oblasti. Oznámily proto, že od 27.7. příští dva týdny budou v regionu uzavřeny všechny noční kluby a bary fungující do pozdních nočních hodin. Rovněž budou odloženy veškeré kulturní a sportovní akce a jsou zakázána shromáždění více než deseti lidí. Lidé v Madridu musí od čtvrtka 30.7. nosit roušky všude na veřejnosti. Region také omezuje shromáždění na maximálně deset osob a otevírací dobu barů a restaurací do jedné hodiny ranní. Kanárské ostrovy jsou prvním regionem Španělska, který nabízí domácím i zahraničním turistům uhrazení výdajů souvisejících s koronavirovou nákazou. Úřady ostrovů, jejichž ekonomika závisí na turistickém ruchu, se rozhodly platit návštěvníkům případné repatriace, léčebné výdaje či náklady spojené s možnou povinnou karanténou. Regionální vedení španělského kraje Castilla y León uvalilo 6.8. karanténu na městečko Aranda de Duero. Španělsko kvůli narůstajícímu počtu nových případů nákazy koronavirem uzavře 14.8. noční kluby a zakáže kouření venku tam, kde nelze dodržovat bezpečné rozestupy. K opatření přistoupí všechny španělské regiony.

Švédsko eviduje víc než 5 000 obětí koronaviru, potvrzených případů nákazy je víc než 8346.

Turecko má víc než 153 645 potvrzených případů nákazy koronavirem a 3 189 oběti. Krajina vyžaduje dodržování opatření proti šíření nákazy, zejména bezpečné vzdálenosti na veřejnosti. Turecko nařídilo v Istanbulu, Ankaře a Burse povinné nošení roušek. V turecké metropoli už podle Ankarské lékařské komory (ATO) nejsou volná lůžka jednotek intenzivní péče v koronavirových nemocnicích a problémy s kapacitou mají také ostatní nemocnice v Ankaře.

Tyrolsko má 16 nově infikovaných.

Z asijských zemí ohlásilo nové případy nákazy Thajsko, kde je 3 009 nemocných a 56 lidí zemřelo.

Uzbekistán otevřel velkou část restaurací, kaváren a obchodů, ale zákaz pořádání společenských a náboženských akcí zůstane platit.

Ukrajina eviduje 128 228 infikovaných a 2 710 mrtvých. Ukrajinské ministerstvo zdravotnictví zařadilo 5.8. do tzv. červené zóny s nepříznivou koronavirovou situací více než 120 států včetně Česka a Slovenska. Při příjezdu na Ukrajinu ze země z červené zóny je podle ukrajinského tisku nutné předložit negativní test na koronavirus nebo absolvovat karanténu. Ukrajina v posledních týdnech zaznamenává neustálé zvyšování počtu nově infikovaných. V obavě, aby se situace nevymkla kontrole, úřady znovu vyzývají lidi, aby dodržovali bezpečnostní opatření proti šíření nákazy. Ukrajinská vláda 8.8. oznámila, že dočasně uzavře hraniční přechody na Krym s cílem zabránit dalšímu šíření koronaviru. Všechny tři přechody mezi Ukrajinou a Krymským poloostrovem, který Rusko anektovalo v roce 2014 a Ukrajina ho označuje za své okupované území, budou uzavřeny od 9. srpna do 30. srpna.

Velká Británie hlásí 46 791 úmrtí a počet nových nákaz koronavirem překonal hranici 316 621. Británie 20.8. zařadila na seznam zemí, k nimž se váže povinnost karantény po návratu, i Chorvatsko či Rakousko. Vyškrtla z něj Portugalsko.

Vietnam má 747 nakažených a 10 obětí. Vietnam registruje (29.7.) nové případy nákazy koronavirem ve dvou největších městech Hanoj a Ho Či Minovo město a v několika provinciích v centrální části země. Infekce souvisí s ohniskem v přímořském městě Danang, odkud se vláda po výskytu koronaviru rozhodla evakuovat desítky tisíc lidí. Vietnamské ministerstvo zdravotnictví očekává (5.8.), že současný nárůst počtu případů nemoci covid-19 v zemi vyvrcholí během deseti dnů.

Venezuela: Po téměř třech měsících karantény zmírnila i venezuelská vláda omezení volného pohybu a ekonomické činnosti. Zavedla ale unikátní a velmi složitý systém, kvůli kterému se v zemi tvoří fronty například před bankami. Do bank smí chodit Venezuelané jen od 9 do jedné odpoledne a v určité dny podle koncové číslice na občanském průkazu. I benzin smí Venezuelané kupovat jen v určité dny podle čísla poznávací značky auta. Ani po hodinách čekání se ale na každého nedostane.

Sledovat případy koronaviru po celém světě lze ZDE: https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

 

Přejít nahoru