Armáda posílí policejní jednotky na hranicích

Vojáci budou provádět kombinované hlídky s policisty na 29 hraničních přechodech a hraničních úsecích. Policii posílí celkem 941 vojáků z povolání s 86 kusy techniky, především jde o osobní terénní vozidla. Vojáci se budou střídat ve 12hodinových směnách. Předpokládané nasazení vojáků je prozatím plánováno do 30 dnů. Vojáci budou na hranicích vystřídáni po 14 dnech.

Vojáci jsou na místě vybaveni ochrannými pomůckami, které jsou jejich standardním vybavením. Konkrétně jde o masku OM-90 a ochranný oblek JP-90. Vzhledem k tomu, že budou hlídkovat buď pěšky nebo ve vozidlech, není primární potřebou, aby nosili ochranné roušky nebo respirátory. Masky jsou určené proti otravným a biologickým látkám. Z hlediska svých schopností tedy převyšují aktuálně požadovaný hygienický standard. Masku budou používat pouze v případě, že to bude situace vyžadovat.

Armáda pomáhá po celé republice
Vojáci nadále pomáhají s distribucí zdravotnického materiálu. Dnes ráno odletěl vojenský letecký speciál Airbus A-319 pro zdravotnický materiál z Číny. Letoun se vrátí v úterý v noci. Poté, co bude náklad dezinfikován, bude rozvezen do distribučních stanovišť.

Příslušníci Armády České republiky také v noci na dnešek rozváželi zdravotnický materiál (roušky) do distribučních míst po celé republice. Šlo o vybavení, které uvolnila ze svých zásob Správa státních hmotných rezerv. Další distribuce materiálu bude pokračovat dnes od 16 hodin.

Část vojenského zdravotnického personálu bude vyslána s vojáky na hraniční přechody a další bude využita například k posílení odběrového místa v Ústřední vojenské nemocnici Praha a Vojenské nemocnici Olomouc, kde také poskytneme k posílení místního odběrového místa dva kontejnery a stany. Další zdravotníci zůstávají v pohotovosti k posílení vojenských zdravotnických zařízení.

 

Přejít nahoru