Papež František

Podle studie náboženství v Kanadě a dalších 8 zemích směřuje k zániku.

Studie tvrdí, že náboženství může brzy zaniknout v Kanadě, Austrálii, Rakousku, České republice, Finsku, Irsku, Novém Zélandu, Holandsku a Švýcarsku.

Autoři výzkumu prozkoumali data ze sčítání lidu za posledních 100 let z devíti zemí. Tyto data byla unikátní v tom, že jejich součástí byly informace o náboženské příslušnosti. Vědci použili metodu zvanou “nelineární dynamika a poruchová teorie” s cílem analyzovat “teoretický rámec pro růst a pokles konkurenčních sociálních skupin.” Uzavřeli výzkum zjištěním, že pokračující růst tendence “nepříslušnosti k náboženství,” naznačuje ústup náboženství v těchto zemích. Píše Lifesitenews.com.

Použitá analytická metoda se pokouší poskytnout matematický podklad k předvídání možných budoucích trendů ve společnosti.

“Ve mnoha moderních sekulárních demokraciích se rozrůstá trend, ve kterém se lidé identifikují jako neprislúchajúci k náboženství. V Nizozemsku to bylo 40 procent, a nejvyšší procento – 60 – dosáhla Česká Republika, “řekl Dr. Wiener na konferenci APS.

“Tento model předpovídá, že ve společnostech, kde je prospěšnost nepříslušnosti vnímána vyšší než prospěšnost příslušnosti, náboženství bude posouvány k zániku.”

Tým vědců však také uznal, že matematika a statistika na pozadí výzkumu nemusí nutně korespondovat se strukturou reálného světa a že pracují na aktualizaci analytického modelu.

“Samozřejmě, nevěříme, že toto je reálná struktura moderní společnosti, kde je každý člověk stejně ovlivněn všemi ostatními lidmi ve společnosti,” vyjádřil se.

Přejít nahoru