Jak se změnily koníčky Čechů během karantény?

Život v izolaci
Snažili jsme se zmapovat nejoblíbenější způsoby trávení volného času – kino, knihy, hry a mnoho dalších volnočasových aktivit. Ověřili jsme četnost vyhledávání v Google klíčových slov a frází spojených s těmito aktivitami, z března 2020 a srovnali se stejným měsícem loňského roku.

Statistiky, podle nichž klesá popularita všem aktivitám, které jsou spojené s vycházením z domu – kino pokles o 89% koncerty – 69%, divadlo – 62%, focení – 59%, asi nikoho nepřekvapí. Ale průzkum ukázal, že nás už doma nebaví ani tanec (pokles o 46%) nebo háčkování (o 27%). Jakým aktivitám se teď nejraději věnujeme?

Největší nárůst zájmu byl v tomto období zaznamenán u šití (až 335%). Většina Čechů se pustila do boje proti koronaviru a věnuje se šití roušek nejen pro sebe a své nejbližší, ale také pro nemocnice, což mělo právě vliv na častější vyhledávání frází spojených s touto činností.

Na druhým místě se umístili seriály s 93% nárůstem zájmu, což samozřejmě je důsledek karantény, která nás nutí trávit doma více času, než jsme dosud byli zvyklí.

Popularitu mezi Čechy získaly i tvůrčí činnosti jako je DIY (92%) – anglická zkratka slovního spojení Do It Yourself neboli udělej si sám, a také podcasty (81%), které lákají každým rokem stále více posluchačů.

Relativně nízký nárůst zájmu byl zaznamenán u šachů (5%), origami (10%) a také křížovek (11%).

Metodika
Průzkum byl založen na porovnání nárůstu hledanosti jednotlivých klíčových slov v březnu 2020 ve srovnání s loňským rokem podle archivních dat Google (pomocí nástroje Plánovač klíčových slov).

zdroj: picodi.com

Přejít nahoru