Daily Mail: Katastrofa v USA začala, v New Yorku zažívají biblické peklo. Každých 17 minut na koronavirus Covid-19 umře jeden Newyorčan

Po celom New Yorku počuť kvílenie sirén sanitiek, ktoré sa rútia prázdnymi ulicami, od jedného telefonátu k druhému. Podľa amerických odborníkov počet urgentných telefonátov vzrástol o 40 %, takmer 6 500 Američanov v New Yorku sa dožaduje denne rýchlej zdravotníckej pomoci. Americkí odborníci dôrazne žiadajú New Yorčanov, aby volali na číslo 911 iba v prípade naliehavých núdzových situácii ako sú problémy so srdcom, alebo dýchacie ťažkosti. Vo štvrtok a piatok zomrelo v New Yorku ďalších 85 ľudí, v meste je potvrdených 450 mŕtvych a takmer 27 000 nakazených koronavírusom. V nemocniciach už je krízový stav, zdravotnícki pracovníci čelia nevysloviteľným scénam utrpenia a smrti.

„Je to biblické peklo. Ľudia prichádzajú v strašnom stave, dusia sa, intubujeme ich a aj tak umierajú. Celý cyklus sa neustále opakuje. 11.september 2001 v porovnaní s týmto nebol ničím, boli sme pripravení a čakali sme na pacientov, ktorí neprišli. Teraz stále pacienti prichádzajú a ich stav je nesmierne vážny“ uvádza doktor Steve Kassapidis z nemocnice Mount Sinai Queens.

Nemocnice v New Yorku pociťujú nedostatok zdravotníckeho materiálu, situácia s respirátormi je kritická. Nemocnice sú preplnené a mestskí úradníci bijú na poplach. Mesto je v krízovom bode a podľa slov Dr. Emada Youssefa z Brookdale Hospital v Brookline „nemocnice vyzerajú ako vojnová zóna, ľudia ležia na chodbách, mnohí sú zaintubovaní a je potrebné im dodávať kyslík, pretože zápal pľúc ich doslovne pred očami ničí. Americkí lekári a zdravotné sestry začínajú panikáriť, tvrdia, že nemajú dostatok špeciálnych odevov a masiek, čo však mestskí úradníci popierajú.

Na tlačovej konferencii v piatok 27. 3. 2020 starosta Bill de Blasio uviedol, že lekársky personál má dostatok zásob aby zvládol celý budúci týždeň, potom to však už nie je nič isté. Od 5. apríla už bude veľa závisieť od toho, akú pomoc New Yorku poskytne Federálna vláda. Mesto potrebuje federálnu a vojenskú podporu, možno bude potrebné zvýšiť aj počet amerických vojakov v uliciach mesta, pretože ak úrady stratia kontrolu nad mestom, môže sa to vypomstiť.

Podľa Keitha Griffita obrazy preplnených nemocníc, plných smrti a ľudského utrpenia v kontraste s prázdnymi ulicami pôsobia odstrašujúco. Mesto sa pripravuje na zhoršenie situácie, vojaci už stavajú poľné nemocnice a do New Yorského prístavu smeruje nemocničná vojenská loď USNS Comfort.

Najťažšie postihnutou oblasťou New Yorku je Quenns, ktorá je epicentrom nákazy. V Queens evidujú viac ako 8 200 nakazených Brooklyn má 6750 nakazených, Bronx 4 700, Manhattan 4 500. Pohreby sa vybavujú rýchlo, bez širšej účasti verejnosti a rakvy so zosnulými sú z bezpečnostných a zdravotných dôvodov zatvorené.

Koronavírus zapríčinil v New Yorku krízu, ktorá má katastrofálny dopad na ekonomiku mesta. Počet nezamestnaných sa zvýšil o 520 %, mnohí z tých, ktorí majú právo na podporu sa nemohlo zaevidovať, pretože webové stránky pod náporom žiadostí skolabovali, telefónne linky sú preťažené.

Donald Trump podpísal šek na 2 miliardy USD, ktoré majú pomôcť najviac krízou zasiahnutým Američanom. Trump ocenil, že demokrati a republikáni v súvislosti s krízou zabudli na názorové rozdiely a spoločne pracujú na odstránení škôd spôsobených koronavírusom.

Koronavírus sa rýchlo šíri aj v iných amerických mestách. V Los Angeles budujú vojaci takisto vojenskú lekársku stanicu, zvyšujúci počet nakazených hlásia aj iné mestá. Seattle 2 800 nakazených, Detroit 2 600 nakazených, Boston 2 200 nakazených a Chicago 1 800 nakazených. Lekári v uvedených mestách tvrdia, že je nedostatok rúšok, respirátorov i špeciálnych kombinéz pre lekárskych pracovníkov a situácia je vážna

Americkí odborníci sa obávajú vývoja situácie najmä v oblastiach Chicago, Michigan, Florida a Lousiana. Americká armáda je pripravená budovať poľné nemocnice aj v týchto oblastiach . Louisiana zaznamenala najrýchlejší nárast nových prípadov, na Floride a v Louisiane sa kvôli tamojšej vlhkej a teplej klíme šíri koronavírus závratným tempom. Americkí odborníci očakávajú krízovú situáciu najmä v New Orleanse, kde môže byť nakoniec situácia oveľa horšia ako v New Yorku.

Přejít nahoru