Bývalý britský rapper byl zatčen pro podezření z boje za islámský stát v Sýrii

Abdel-Majed Abdel Bary byl zatčen v pondělí v jižním Španělsku podle agentury Associated Press, která citovala dva zdroje blízké vyšetřování.

Bary byl zpočátku podezřelý z bytí „Jihadi John“, člena islámského státu, který se objevil ve videu o vraždě amerického novináře Jamese Foleyho.

Skutečným jiadadžijským Johnem se ukázal být Mohammed Emwazi, ale španělská národní policie stále popisuje Baryho jako „jednoho z nejvyhledávanějších teroristů v Evropě, a to jak kvůli jeho trestné trajektorii v řadách Daesh, tak kvůli vysokému nebezpečí, které představoval“.

Policejní prohlášení Baryho nepojmenovalo, ale popisuje podezřelého jako Egypťana, který opustil Evropu, aby bojoval v Sýrii.

Abdel Majed Adbed Bary_foto_Other_používal jméno jako L Jinny

Policie věří, že Bary, 29, byl na cestě domů ze Středního východu, když byl zatčen spolu s dalšími dvěma muži v bytě v Almerii. Skupina se ve středu objeví před soudcem národního soudu v Madridu.

Předpokládá se, že se radikalizoval poté, co byl jeho otec Abdel Abdul Bary v roce 2012 vydán do USA. Píše MSN.

Starší Bary byl usvědčen z obvinění z bombových útoků na americké velvyslanectví v Keni a Tanzanii v roce 1998, které zabily 224 lidí. V roce 2015 byl uvězněn na 25 let.

V roce 2014 byla na Twitteru zveřejněna fotografie mladšího Baryho, která mu ukázala, jak drží oddělenou hlavu.

V roce 2015 byla v Madridu zatčena španělská žena María de los Angeles Cala Marquez, když se pokusila cestovat do Turecka na falešném pasu.

Přejít nahoru