Evropská unie

Evropská unie se omluvila Itálii

V Itálii panuje všeobecné rozhořčení nad reakcí Evropy na pandemii koronaviru, počínaje neschopností zemí Evropské unie poslat do země lékaře a lékařské vybavení a konče neochotou severních států EU k vydávání společných evropských dluhopisů, které by snížily náklady jižních států na hospodářskou obnovu.

„Předseda Komise von der Leyenová se dnes omluvila Itálii a Italům. Na to měla myslet dříve. Z Evropy nám zbývá jen slova a kouř: nulová podstata,“ napsal na Twitteru šéf ligy Matteo Salvini. Krajně pravicová strana Liga podle Reuters využívá této nespokojenosti ke zpochybňování členství Itálie v evropské sedmadvacítce. Dokonce i proevropsky smýšlející Italové vyjadřují údiv nad nedostatkem empatie a podpory ze strany Evropy.

Jablkem sváru se stala žádost Itálie a osmi dalších zemí, aby eurozóna začala vydávat vlastní dluhopisy, které by sloužily k oživení ekonomiky jednotlivých zemí,které se kvůli koronaviru patrně ponoří do hluboké recese. Severní země to zatím odmítají a k italskému požadavku se dosud rezervovaně stavěla i sama šéfka komise.

Přejít nahoru