Koronavirus může v Africe zabít přes tři miliony lidí, OSN vyzývá k posílání peněz

Oznámila to Hospodářská komise OSN pro Afriku (UNECE). Žádá proto svět o pomoc ve výši minimálně 100 miliard dolarů.

 

Odborníci varují, že slabé a nedostatečně financované zdravotnické systémy v afrických zemích zkolabují i ​​při daleko nižším počtu nakažených.

 

20 tisíc případů

Zemím nedostávají testy, ochranné pomůcky, plicní ventilátory. Pokud by se podařilo šíření nákazy udržet “na uzdě”, bude zapotřebí nejméně 44 miliard dolarů, uvádí zpráva UNECE. V případě nejhoršího scénáře by bylo zapotřebí 446 miliard dolarů.

Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala, že za tři až šest měsíců může být v Africe nakaženo až deset milionů lidí.

 

Situaci v Africe komplikují nejen přeplněné městské slumy, zoufalé hygienické podmínky, kdy lidé nemají přístup k tekoucí vodě, podvýživa, ale i zdravotní problémy Afričanů.

 

V 54 afrických zemích je extrémně rozšířená tuberkulóza či HIV / AIDS. To vše způsobuje “vysokou citlivost kontinentu” na nákazu, varuje OSN.

Ekonomika by se mohla propadnout až o 2,6 procenta

Hospodářská komise OSN pro Afriku upozorňuje na ekonomické problémy spojené s nákazou.

 

“Odhadujeme, že pět až 27 milionů lidí bude v důsledku vlivu nemoci Covid-19 uvržen pod hranici extrémní chudoby, kdy budou mít 1,90 dolaru na den,” píše se ve zprávě.

 

Ekonomika Afriky by se mohla propadnout až o 2,6 procenta. “Bez rychlé reakce hrozí vládám, že ztratí kontrolu a budou čelit neklidem,” uvádí se ve zprávě.

 

Jen Nigérie podle odhadů letos přijde o 14 až 19,2 miliardy dolarů z příjmů z vývozu ropy a ceny afrických komodit také výrazně klesly.

 

Ohrožen je také export afrického textilu a příjem z cestovního ruchu, který tvoří asi 8,5 procenta afrického HDP.

 

UNECE proto podpořila výzvu afrických ministrů financí, kteří žádají o finanční stimul ve výši 100 miliard dolarů, do kterého by bylo zahrnuto zastavení plateb spojených se splácením dluhů.

zdroj: netky.sk

Přejít nahoru