Po čínské lékařce, která informovala o koronaviru jako první, se slehla zem

Tato čínská medička, vedoucí pohotovosti v Centrální nemocnici ve Wu-chan, zpozorovala u svého pacienta příznaky, které se neslučovaly s typickým onemocněním. Dokonce se odhodlala na sociální síti Wech (komunikace mezi doktory v Číně) upozornit, že se blíží nový druh viru, na který ještě neexistuje léčba. V kartě daného pacienta stála diagnóza “SARS koronavirus”. Daily Mail uvedl, že po tomto zveřejnění se dočkala lékařka od vedení nemocnice velmi tvrdých slov.

Doktorka Ai Fen to nechtěla nechat jen tak, a upozornila své kolegy hned na několik takových případů. Mezi nimi byl i oftalmolog Li Wenliang, o kterém se už dnes ví, že boj s virem prohrál.

To vše se odehrávalo v době, kdy lidstvo o žádném koronaviru ani netušilo. Pacientů se stejnými příznaky, kteří nereagovali na léčbu však přibývalo, a již nebylo možné udržet to pod kontrolou.

Místo současného pobytu Medičky Ai Fen není dosud známo, protože poskytla rozhovor čínskému magazínu RENWU, ve kterém podrobně popsala pokusy státních úřadů zadržet šíření informací o novém koronavirus, který je již momentálně rozšířen v 180 zemích světa. Interview bylo důkazem, že Čína o nové hrozbě věděla, no nechtěla to světu říct.

Rozhovor byl již místními úřady téměř odevšad stažen, avšak některým IT expertům se podařilo udělat úmyslné překlepy, aby ho tak automatické systémy cenzury, které se v zemi běžně používají, nestáhly úplně. Jeho kopie se šířily i přes emodži, přeloženy byly do elfštiny (Pán Prstenů), Braillova písma či morseovky.

Někteří vědci i široká veřejnost se domnívají, že následné záhadné zmizení doktorky Ai Fen, má na svědomí Čína. Nebyl to však jediný případ v zemi. Už zmíněný oftalmolog Li Wenliang, byl ještě před svou smrtí, zatčen za to, že mezi svými kolegy šířil informace o novém viru, které mu poskytla právě doktorka Ai Fen.

Přejít nahoru