Jak se finančně připravit na budoucnost? Investovat nebo spořit?

Jak začít?

Promyslete si, jestli chcete finanční prostředky zhodnotit nebo vám stačí neprodělat na inflaci a udržet hodnotu peněz. Pokud nemáte dostatečnou finanční rezervu a mohly byste tyto finance nečekaně potřebovat, investování i časově vázané vklady důkladně zvažte. Pro začátek můžete zvolit spořicí účet a pak postupně do svého portfolia přidávat rizikovější, ale výnosnější investiční produkty. Podstatné ale je, s penězi něco dělat a nenechat je jen tak ležet ladem. Kdo ví, co se bude budoucnosti dít, je proto potřeba mít nějaká zadní vrátka.

 

Nejčastější způsoby spoření

Spoření se dá ve zkratce charakterizovat jako pravidelné odkládání části příjmu a jeho ukládání na účet. Vedle spořicího účtu se nabízí také stavební spoření nebo termínované vklady. Zúročení spořicího účtu se pohybuje jen okolo 1-2 %. Finanční prostředky z něj ale můžete kdykoliv použít a většinou není stanovený žádný minimální vklad. Konkrétní podmínky se u jednotlivých bank liší, a je tedy potřeba si je předem ověřit. Někde můžete platit za vedení účtu, pokud nebudete pravidelně platit kartou, jinde musíte mít u stejné banky vedený i běžný účet apod.

Se stavebním spořením získáte státní podporu 10 % z uložené částky, ale jen v případě, že budete spořit minimálně požadovaných 6 let. Maximálně dostanete od státu každý rok 2000 Kč, proto je výhodné si takto spořit alespoň 20 000 Kč ročně. Úrok pak vychází zhruba 3 %. Předčasný výběr se nedoporučuje, přišli byste nejen o státní podporu za předchozí období, ale navíc byste zaplatili i sankční poplatek.

 

Termínované vklady nabízejí vyšší zhodnocení, kolem 2-3 %. Nejvyšší zúročení mají samozřejmě vklady dlouhodobé (do 5 let). Za předčasný výběr ale zaplatíte sankce. Tento způsob spoření tedy volte, jen pokud máte dostatek volných finančních prostředků. Minimální výše vložené částky je různá, většinou se ale pohybuje mezi 5 až 100 tisíci Kč.

 

Jednotlivé produkty je samozřejmě možné kombinovat. Ke spořicímu účtu můžete přidat stavební spoření, a to ještě doplnit penzijním spořením, kde také získáte státní podporu. Její maximální výše je 2760 Kč ročně.

Bezpečné i rizikové investice

Pokud už máte nějakou finanční rezervu, nebojíte se vyššího rizika a chcete svoje peníze zhodnocovat, přichází na řadu investování. Zjednodušeně řečeno jde o proces, při kterém se vzdáváte současné spotřeby za účelem jejího zvýšení v budoucnu.

 

Ideální je mít v portfoliu aktiva s různou likviditou (možností prodeje) a také mírou rizika. Tentokrát se zaměříme na investování do zlata, akcí a kryptoměn, i když možností je na trhu mnohem víc.

 

Zlato

Investování do zlata je oblíbené už stovky let a není divu, jde o nejstabilnější a nejbezpečnější komoditu. Sice nepřináší převratné zisky, ale hodnotu peněz uchová minimálně stejně dobře jako spoření a pokud budete investovat pravidelně, máte šanci i na zhodnocení. Zkušenosti a data ukazují, že nejvýhodnější je investovat postupně a v pravidelných částkách. Dojde tak k průměrování ceny. Jednorázově můžete zakoupit zlatou minci nebo slitek, ale v tom případě pozor na kurzové riziko. Sice mají poměrně vysokou likviditu, ale ne vždy je prodáte výhodně.

 

Akcie

Investovat do akcií je složitější a rizikovější než do komodit, ale může přinést zisky v desítkách, nebo dokonce stovkách procent. Navíc akcie patří mezi nejlikvidnější aktiva. Jen je potřeba mít základní znalosti trhu a ideálně už nějaké zkušenosti s investováním. Nabízejí se v zásadě 3 možnosti – investovat do podniků na českém trhu, na zahraničním trhu nebo kombinovat obě varianty.

 

Zahraniční akcie jsou samozřejmě zajímavější a je jich mnohonásobně víc, sestavíte z nich tedy dostatečně široké portfolio. Obchodování s českými akciemi je pak dostupnější kvůli nízkým poplatkům. Investovat můžete dlouhodobě nebo krátkodobě, ale vyšší zisky pochopitelně přináší dlouhodobý horizont. Vydělávat se dá i na dividendových výnosech, které mohou přesáhnout až 10 % za rok. Samostatnou kapitolou jsou akciové podílové fondy.

 

Kryptoměny

Investice do kryptoměn patří mezi nejrizikovější, ale také nejzajímavější. Vhodná je pro zkušenější investory s přehledem o trhu. Aktuálně velmi populární Bitcoin nebo Litecoin přinesly svým majitelům v minulých letech zisky ve výši stovek procent. A prognózy odborníků zůstávají i nadále optimistické. Stejně jako u akcií tu ale platí, že byste měli investovat jen tak vysokou částku, bez jaké se dokážete obejít, protože situace na býčím trhu se může kdykoli změnit. Přečtěte si více o kryptoměnách v tomto článku.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv způsob investování nebo spoření peněz, daný krok si dobře promyslete. Pracujte se svými penězi, ale opatrně.

(PR)

Přejít nahoru