Tabu, o kterém se mlčí, ale každý o něm ví

Duchovní katastofou nedozírného rozsahu jsou tisícky zneužívaných dětí a nezletilých, které jsou po celém území Polska léta zneužívany. A slova varšavského arcibiskupa Artura Hosera v tomto kontextu vyznívají víc než divně, když si myslí, že „pedofilů mezi kněžími není více než mezi jinými profesemi v Polsku“. Stejně jako další vysocí katoličtí hodnostáři ani on totiž nevidí důvod k panice a ani potřebu, aby se církev soustředila na radikální kroky k odstranění tohoto výjimečného zla. Ze slov arcibiskupa Josefa Michalika zaznělo před časem dokonce tvrzení, že vinu za pedofilii nesou samotné děti, protože přivádí kněze do pokušení a ti se vlastně jenom stávají oběťmi.
Kolik kněží v Polsku sexuálně zneužívá děti, není veřejně známo. Podle představitelů polské katolické církvi se od 90. let 20. století do poloviny roku 2019 zaznamenalo 382 případů pedofilie. Církevní hierarchie na pokyn Vatikánu by sice měla registrovat kněze, kteří se dopustili pedofilních činů, a nahlásit jejich jména Svatému stolci, ale nejen veřejnost, ale i justici o tom odmítá informovat. 
Polská vláda před rokem oznámila, že zpřísní tresty za sexuální zneužívání dětí a mladistvých. K tomuto jí ale donutil filmový dokument Jen to nikomu neříkej o pedofilech v řadách katolické církve a jejich obětech. Není zřejmé, jestli by se sama k tomuto kroku odhodlala. Moc toho nenapraví ani vládní novela trestního zákoníku, která se rozhodla se zvláštní ochranou dětí a mladistvých myslet i na pedofilii. Doposud se vztahovala jen na děti do 15, po novém již do 16 let. Pachatel, který znásilní dítě, již musí počítat s trestem vězení od pěti do 30 let odnětí svobody. Doživotní vězení by mělo hrozit pachatelům, jejichž oběť následkem jejich činů zemře. 
Na platformě YouTube se tuto sobotu objevil také druhý díl dokumentárního filmu o pedofilii v polské katolické církvi. Za pár hodin ho shlédlo několik milion lidí. Tento díl natočil Sekielski společně se svím bratrem a má v překladu název Hra na schovávanou (Zabawa w chowanego). Snímka zachycuje příběhy obětí dvou pedofilních kňezů. V dokumentu se tvrdí, že obvinění z pedofilních skutků ve většině případů nejsou za své konání potrestáni a často jsou jen přesunuti do jiných farností. Polské katolické diecézy ale podle tvůrců filmu nahlasovali takové činy Vatikánu, až když se obvinění dostalo na veřejnost. Na příští rok plánují bratři Sekielski uvěřejnit další dokumentární film, ve kterém chtějí zkoumat, jak problém pedofilie svého času řešil polský papež Jan Pavel II.

(SCa, il. foto: atmajizia.blogspot.com)

Přejít nahoru