Panika v USA: “Zelení mužíčci” obsazují americké města

Zelení mužíčkovia sa objavili v amerických mestách a už začali zadržiavať (a odvádzať neznámym smerom) najaktívnejších účastníkov stretov, lúpeží a pokusov o obsadenie federálnych inštitúcií.

Zástupcovia mediálnej komunity a priaznivci Demokratickej strany jednoznačne identifikovali zdroj problému: podľa ich odhadov za to môže opäť (aj keď nepriamo) ruský prezident, od ktorého Donald Trump údajne prevzal taktiku používania „zelených mužíčkov“ proti politickým oponentom. Nejedná sa o metaforu alebo preháňanie, ale o suché konštatovanie absolútnej mediálnej hystérie, v rámci ktorej je americký prezident obvinený z rozpútania vojenskej agresie proti konkrétnym americkým mestám a štátom, ktorých vedenie tvoria členovia Demokratickej strany, a všetkými možnými spôsobmi podporujú masívne akcie politického násilia, ktoré otriasajú Amerikou takmer dva mesiace.

Situácia sa zhoršuje aj v dôsledku toho, že Donald Trump oznámil začatie akejsi „špeciálnej operácie“, počas ktorej bude rozšírená činnosť federálnych ozbrojených štruktúr (so všetkými z toho vyplývajúcimi zatknutiami antitrumpovských aktivistov zúčastňujúcich sa masových nepokojov, vandalizmu a politického násilia).

„Prezident Donald Trump pošle, veľkú vlnu ‘federálnych bezpečnostných síl do miest naprieč Spojenými štátmi, aby potlačil kriminalitu. Republikánsky prezident sa v súvislosti s výbuchom násilia zameriava na Chicago a dve ďalšie mestá spravované demokratmi. Ale nasadenie federálov v Portlande, štáte Oregon, sa ukázalo sporné. Miestni úradníci tvrdia, že počas prebiehajúcich protestov zvýšili napätie. , Zákon a poriadok ‘sa stali kľúčovými témami novembrovej Trumpovej volebnej kampane,“ tvrdí BBC.

Téma „Trumpová armáda“ a jej využitie vo vnútri Spojených štátov, ako aj jej potenciálne využitie vo vnútornom politickom boji po novembrových voľbách, skutočne silne znepokojuje mediálnu komunitu. Napríklad takto vyzerá téma hlavnej rannej show americkej televíznej stanice MSNBC: „Obavy z Trumpovho používania“ malých zelených mužíčkov „rastú. V súvislosti s tým, že prezident Trump zintenzívňuje svoju rétoriku a nasadzuje nepozvané a do maskáčov oblečené federálne jednotky do amerických miest, pozvaní hostia relácie Morning Joe diskutujú o dôsledkoch pre americké mestá počas prezidentských volieb, ktoré, ako už vyhlásil Trump, budú „sfalšované“.

V rámci tejto indukovanej psychózy sa v informačnom poli objavujú hodnotenia, z ktorých je jasne cítiť šialenstvo, ale v moderných USA je to štandard politického myslenia. Napríklad Michael Dorf, profesor ústavného práva na Cornellskej univerzite, úplne vážne porovnáva činy amerického prezidenta s „anexiou Krymu“.

 

Hrozba eskalácie násilia

Edward Luce, hlavný odborník na americké témy v uznávaných britských finančných novinách Financial Times, venoval celý stĺpček pod názvom „Malí zelení mužíčkovia Donalda Trumpa“ téme násilnej konfrontácie medzi federálnymi agentmi a „pokojnými protestujúcimi“ a okamžite sa stal hrdinom zaoceánskych médií.

V tejto súvislosti je možné vyvodiť niekoľko záverov, z ktorých niektoré sú trochu znepokojujúce, ale začnime zábavnými.

Po prvé, ak porovnáme Portland a Chicago (tj. mestá skutočne obsadené „pokojnými protestujúcimi“, v ktorých boli teraz nasadené jednotky federálnych ozbrojených štruktúr alebo sú nasadzované na potláčanie nepokojov) s Krymom a zástupcov amerických federálnych ozbrojených štruktúr s ruskými „zdvorilými ľuďmi“, dôjdeme k záveru pre amerických novinárov veľmi nepríjemnému. Ak sa v americkej mytológii nazýva návrat Krymu do Ruska „anexia“ alebo „okupácia“ a súčasne sú mesta Portland a Chicago vyhlásené za akýsi „americký Krym“, ktorý nemožno vydať Washingtonu k roztrhaniu, potom samotní priaznivci „protestujúcich“, ako aj miestni guvernéri a starostovia, ktorí obviňujú Trumpa z vojenskej agresie, sú separatisti, proti ktorým americký prezident nielen môže, ale musí použiť bezpečnostné sily, a dokonca aj armádu.

Takáto zložitá logická konštrukcia je však mimo úrovne politického diskurzu, ktorý je teraz americkým štandardom. Pre novinárov je dôležité porovnanie Trumpa s Putinom, a nič viac ich nezaujíma, a to aj napriek tomu, že v skutočnosti prieskumy verejnej mienky práve požadovali, aby Biely dom „poslal vojská“ do miest, kde dokonca aj primátori a guvernéri podporujú anarchiu.

„Približne 58 percent registrovaných voličov opýtaných spoločnosťou Morning Consult podporuje nasadenie armády s cieľom pomôcť polícii reagovať na protesty. 33 percent z 1 624 respondentov uviedlo, že to, rozhodne podporujú ‘, a iba 30 percent je proti, „uviedol v júni časopis Forbes, a od tej doby sa toto percento priaznivcov vojenského riešenia s najväčšou pravdepodobnosťou rozrástlo spolu s počtom mŕtvol a spálených budov a zábermi budúceho útoku na budovu federálneho súdu „pokojnými protestujúcimi“ tiež nevzbudzujú sympatie k fanúšikom pouličného násilia.

Hlavný záver z tohto príbehu vyzerá znepokojivo: americká spoločnosť sa aj naďalej aktívne pripravuje na skutočnosť, že novembrové voľby sa budú konať so vzájomnými obvineniami z podvodu a že výsledok boja o moc bude vytváraný na amerických uliciach ako súčasť ozbrojených stretov s využitím celej rady zbraní, ktoré majú k dispozícii bezpečnostné sily a oddiely „pokojných militantov“. Na strane Trumpa môžu vystupovať ako po zuby ozbrojení priaznivci Republikánskej strany, tak aj zástupcovia federálnych bezpečnostných síl a armádnych jednotiek lojálnych voči Trumpovi, a na strane Bidena a „systémovej“ časti amerického politického zriadenia – „pokojní militanti“, niektorí zástupcovia regionálnych mocenských štruktúr (zo štátov kontrolovaných Demokratickou stranou) a tej časti armády, ktorá zostane verná svojim generálom, menovaným Obamom alebo Bushom.

Na jednej strane takýto vývoj udalostí definitívne zabije všetky nádeje Washingtonu na svetovú hegemóniu. Na druhú stranu sú však Spojené štáty dôležitým prvkom svetovej ekonomiky a majiteľom veľkého jadrového arzenálu, ktorý samozrejme vzbudzuje určité obavy z rizík, ktoré politická degradácia Spojených štátov predstavuje pre zvyšok sveta.

zdroj: hlavnespravy.sk

Přejít nahoru