Rusko: Merkelová poslala USA do háje. A následky jsou tu

Nejvýraznější politička Evropy, německá kancléřka Angela Merkelová, poslala do Washingtonu jasný vzkaz. Dala jasně najevo, že plynovod Nord Stream 2 bude dokončen, ať už proti tomu politici v USA protestují sebehlasitěji.

Trojice amerických senátorů už pohrozila, že prosadí zavedení sankcí, pokud bude plynovod Nord Stream 2 zcela dokončen a uveden do provozu, ale Merkelová chce Nord Stream 2 uvést do provozu i tak.

Sankce USA? Nezákonné
„Považujeme tyto extrateritoriální sankce, tj. sankce, které přesahují území Spojených států, za nezákonné,“ uvedla kancléřka. Na její slova upozornil německý ekonomický deník Handelsblatt.

Server Politico.eu v této souvislosti upozornil, že Merkelová sice nabídla spolupracovníkům Alexeje Navalného, nejvýznamnějšího ruského opozičního politika, že se může léčit v Německu, ale jak je vidět na plynovodu Nord Stream 2, do německo-ruských ekonomických vztahů péče o Navalného nezasáhne.

„Rodina Alexeje Navalného mohla počítat s tím, že Němci zachrání život vůdci ruské opozice. Pokud však očekávají spravedlnost, přišli na špatné místo,“ lze se dočíst na serveru.

Rodina a spolupracovníci Navalného jsou přesvědčeni, že byl Navalnyj otráven. Objevili se spekulace, že do toho mohli být zapojeni i lidé z okolí Kremlu. Ruský prezident Vladimir Putin odmítl, že by měl s otravou Navalnného cokoli společného.

S Putinem stále stejně
Merkelová už na tiskové konferenci spojené s otázkou léčby Navalného v Německu poznamenala, že Německo bude k Rusku přistupovat stále stejně, neboť je přesvědčena, že je nezbytné vést s ruským prezidentem Putinem dialog.

Politico k tomu dodalo, že tento postup je trnem v oku kritiků Merkelové. I v Německu lze slyšet hlasy, že je třeba vůči Putinovi přitvrdit. Zatím se však vláda v Berlíně drží principu tzv. Ostpolitiky, která má kořeny v 70. letech minulého století a která předpokládá, že ekonomická a kulturní výměna Západního Německa se Sovětským svazem nakonec pomůže ukončit studenou válku.

Problém ve vlastní straně
„Tato představa je v německé kolektivní psychice tak zakořeněná, že vládní politika otevřených dveří vůči Rusku je široce podporována napříč politickým spektrem. Ale mnoho cizinců se obává, že Němci uvízli v minulosti,“ dodal k tomu server Politico.

V zahraničních médiích se však lze také dočíst, že Merkelová čelí tlaku ve vlastní straně, aby otázku Nord Strem 2 ještě přehodnotila.

Na domácí půdě je obrana plynovodu stále obtížnější, protože i ve straně Angely Merkelové se ozývají hlasy: ‚Zastavme projekt plynovodu. S těmito lidmi nemůžete obchodovat‘,“ napsal ke zmíněnému tlaku server Daily Express.

zdroj: parlamentnilisty.cz

Přejít nahoru