Závěrečná v restauracích a barech bude dřív

V platnost má nové nařízení vlády přijít již od půlnoci z pátku na sobotu. V něm se „zakazuje přítomnost veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb mezi půlnocí a šestou hodinou ranní.“ Na jaře toto opatření předcházelo úplnému uzavření restaurací, k tomu se ministerstvo ale nyní uchýlit nechce, podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) je ale třeba reagovat na to, že bary a restaurace jsou provozy, kde se nejvíce setkávají mladí – a právě lidé mezi 20 a 29 lety v současnosti představují dominantní skupinu, ve které se šíří nákaza.

Od pátečních 18:00 zakáže ministerstvo zdravotnictví vnitřní hromadné akce na stání pro více než deset lidí. Výjimku mají výstavy, trhy a podobné akce. Na akcích k sezení budou muset být vstupenky prodávané na konkrétní místo. A zde to ale nekončí. Od pátku budou povinné roušky ve všech školních prostorách včetně tříd. Jedinou výjimku má první stupeň základních škol. Hygienici v Praze rovněž hodlají nařídit povinnost nosit roušky při venkovních akcích nad 100 lidí.

Tyto opatření reagují na zneklidňující statistiky. Počty nakažených totiž rekordně rostou už druhý týden. Aktuálně je nemocí covid-19 nakaženo 18 930 lidí. Ve středu testy nemoc potvrdily u 2139 lidí, což je o 464 více než v úterý. Do čtvrteční 18. hodiny testy prokázaly covid u 1710 lidí. V nemocnicích leží 413 lidí, s nemocí dosud zemřelo 488 pacientů. Pacientů v těžkém stavu za poslední týden přibylo o více než čtvrtinu. Nejvýrazněji se nákaza šíří v Praze a v přilehlých středočeských okresech, ale také na Kroměřížsku, jižním Plzeňsku, Uherskohradišťsku a Chebsku. V Praze hygienici za posledních sedm dní potvrdili 155 případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, následuje Kroměřížsko se 150 případy, Praha-východ se 135 případy a Berounsko s téměř 133 případy na 100 tisíc obyvatel.

(SCa, il.foto: Pixabay)

 

Přejít nahoru