Slovenskí dôchodcovia, rukojemníci Matoviča?

Na Slovensku stále platí prísny zákaz vychádzania, vďaka čomu vláda zločinca Matoviča zviazala ruky Slovákom a zakázala im ísť do ulíc a bojovať za svoje práva, hoci ešte pred voľbami sám Matovič organizoval nejeden štrajk proti vláde SMERu. Bohužiaľ, tentoraz na Matovičov zákaz vychádzania doplatili dôchodcovia. Tí sa obrátili na Slovenské národné stredisko pre ľudské práva, pretože práve pre prísny zákaz vychádzania si nemôžu vyzdvihnúť na pobočkách Slovenskej pošty svoje dôchodky.

Stredisko preto apeluje na vládu aj na Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, aby sa týmto problémom okamžite zaoberali.

Vyhláška ÚVZ totiž ustanovuje výnimku len na cestu v nevyhnutnom rozsahu s cieľom obstarania nevyhnutných základných životných potrieb do najbližšej maloobchodnej predajne od miesta bydliska a cestu späť. Cesta na poštu a návšteva miesta poskytujúceho poštové služby do tejto výnimky ale zámerne nepatria.

Stredisko kontaktovalo v tejto veci aj Slovenskú poštu, ktorá potvrdila, že návšteva jej pobočiek nespadá medzi výnimky. Pobočky pošty tak od všetkých návštevníkov vyžadujú, aby sa v súlade s príslušnou vyhláškou pri vstupe na poštu preukázali príslušným certifikátom dokladujúcim negatívny výsledok na prítomnosť ochorenia COVID-19. “Popri ochrane zdravia je dôležité, aby vláda SR prihliadala aj na riadne finančné zabezpečenie dôchodcov a dôchodkýň tak, aby mali prístup k dôchodkom, na ktoré majú zákonný nárok, a aby nedošlo zhoršeniu finančného postavenia tejto najzraniteľnejšej skupiny obyvateľstva a ich ohrozenia chudobou,” uviedlo stredisko.

ÚVZ SR by mal preto podľa strediska bezpodmienečne vzniknutú situáciu riešiť s prihliadnutím na ochranu zamestnancov pošty ako i zákonných nárokov dôchodcov.

“Nakoľko situácia je v danom období pre poberateľov dôchodkov obzvlášť riziková, Slovenská pošta im vychádza v ústrety a usiluje sa zjednodušiť procesy v prípade vyplácania dôchodkov. Ak sa občania, ktorí si štandardne chodia pre dôchodok na poštu, rozhodnú, že chcú využiť službu výplaty dôchodku doručovateľom priamo domov na adresu, nemusia vypisovať žiadosť, ale stačí, ak telefonicky kontaktujú príslušnú pobočku pošty vo svojom meste či obci.

Dôchodok môže prevziať:

– poberateľ dôchodku,

– iný prijímateľ uvedený na kvitančnom liste na základe rozhodnutia Sociálnej poisťovne,

– druhý z manželov na základe písomného súhlasu príjemcu (maximálne na dobu šesť po sebe nasledujúcich mesiacov, po šiestich mesiacoch je potrebné, aby si poberateľ dôchodku prevzal dôchodok osobne),” uvádza Slovenská pošta v tlačovej správe.

(SCa)

Přejít nahoru