Lékaři

Matovičova vláda ide po krku zdravotníkom!

Zdravotníci tvrdia, že novela má pre nich zaviesť neprimerané až likvidačné pokuty. Preto vyzvali poslancov Národnej rady (NR) SR, aby takýto návrh v žiadnom prípade neodobrili. Informovali o tom v spoločnom stanovisku, ktoré zaslali v pondelok do médií.

Novela sa podľa Asociácie súkromných lekárov SR, Zväzu ambulantných poskytovateľov, Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska, Asociácie nemocníc Slovenska, Asociácie dopravnej zdravotnej služby a Asociácie polikliník a zdravotníckych zariadení týka nielen nemocníc a ambulancií ako právnických osôb, ale aj fyzických osôb, teda aj lekárov a sestier.

“Považujeme za nepochopiteľné, ak v situácii, keď zdravotnícky personál bojuje s vypätím všetkých síl s pandémiou ochorenia COVID-19, pripravuje vláda bič na celé zdravotníctvo a vyhráža sa poskytovateľom zdravotnej starostlivosti státisícovými pokutami,” uvádza sa v stanovisku, pričom zdravotníci podotkli, že návrh má aj závažné právne nedostatky. Hovoria o neprimeranosti výšky pokuty. Tým, že je podľa ich názoru likvidačná, znižuje sa pravdepodobnosť odškodnenia poškodeného pacienta a pozostalých. Navyše tvrdia, že nemá ani žiaden satisfakčný materiálny efekt.

Zdravotníci rovnako skritizovovali aj legislatívny spôsob prípravy novely. “Časť upravujúca výšku pokút nebola v návrhu zákona v medzirezortnom pripomienkovom konaní a pripomienkujúce subjekty tak nemali možnosť sa k nemu vyjadriť. Konanie Ministerstva zdravotníctva SR je tak v rozpore s Legislatívnymi pravidlami SR a považujeme ho za podraz všetkým zdravotníkom,” uzavreli v spoločnom memorande.

(SCa)

Přejít nahoru