Krabice od bot 2020: Pomozte nám zachránit Vánoce!

§  Sběrná místa Krabice od bot se letos rozšíří o vybrané prodejny značky Datart

§  Zavedli jsme posílená bezpečnostní a hygienická opatření, aby se naši dobrovolníci i darující během předávky krabic cítili bezpečně

 

Praha, 12. listopadu 2020 – Diakonie ČCE, jeden z nejvýznamnějších poskytovatelů sociálních služeb v ČR, připravuje desátý ročník sbírky dárků na pomoc dětem z chudších rodin po celém Česku. Sbírka začne 23. listopadu a potrvá do 6. prosince 2020.

Sběrná místa: s respektem ke všem opatřením

Do letošní sbírky se i přes mimořádnou situaci zapojila řada dobrovolníků, kteří otevřou desítky sběrných míst po celé republice. Aktuální mapu i otevírací dobu sběrných míst zveřejníme 16. listopadu, týden před startem sbírky.

Letošní síť sběrných míst se rozšíří také o vybrané prodejny společnosti Datart:

„Rádi jsme se do sbírky zapojili, vidíme v ní velký smysl, protože na konci projektu Krabice od bot jsou desetitisíce dětí, kterým dárky na Vánoce udělají velkou radost. Lidé k nám do vybraných prodejen Datart, které jsou nyní otevřené v režimu výdejen, mohou nosit dárky pro děti. S ohledem na současnou dynamickou situaci budeme seznam sběrných míst prlběžně aktualizovat také na našich sociálních sítích,“ řekla Eva Kočicová, mluvčí značky DATART.

Sběrná místa mají ale napilno už teď. Ke každoročním přípravám seznamů potřebných dětí v okolí a oslovování místních organizací jim letos přibyly i další úkoly: zajištění ochranných pomůcek, vytipování náhradníků pro případný zástup kvůli karanténě nebo nutnost omezit kontakt s dárci, čemuž je třeba přizpůsobit každé sběrné místo. „Byla jsem už rozhodnutá, že kvůli epidemiologické situaci letos sběrné místo neotevřeme, i proto, že moje práce ve zdravotnictví je v době epidemie časově i psychicky velmi náročná. To ovšem změnily mé dvě školní děti. V přesvědčení, že pomáhají Ježíškovi, rozjely ve škole svou vlastní reklamní akci na sbírku, takže bylo rozhodnuto,“ usmívá se Ľubica Elichová, vrchní sestra onkologického oddělení z Pardubic, která otevře sběrné místo v Nasavrkách.

Krabice od bot v koronavirové době chce nést naději

„Odhodlání našich dobrovolníků je obdivuhodné. Chudé děti nikam nezmizely a potřebují naši pomoc právě v těchto těžkých dobách. Máme velkou radost, že se nám i letos hlásí dobrovolníci i dárci, kteří jsou ochotní pomáhat a Krabice od bot je pro ně tradice, bez které už si předvánoční čas neumí představit,“ popisuje manažerka sbírky Zdeňka Sobotová z Diakonie.

Její slova doplňuje i další dobrovolnice ze sběrného místa v Praze Michaela Ehrenbergerová:  „Velmi dlouze a pečlivě jsem zvažovala, jestli do letošní sbírky opět jít. Ale nakonec jsem si uvědomila, že právě letos je sbírka důležitější než kdy jindy, že těch rodin, které nebudou mít žádné Vánoce a těch dětí, které pod stromečkem nenajdou vůbec žádný dárek, bude letos zřejmě ještě podstatně víc,“ vysvětluje ředitelka pražské Montessori školky Jonáš, v níž bude sběrné místo i letos.

Pro všechny případy je tu Krabice online

Bez ohledu na epidemiologickou situaci je tu také možnost podpořit děti a jejich rodiny finančním darem na www.krabiceonline.cz. Tato sbírka letos mimořádně pomáhala i za první vlny pandemie a také její vánoční výtěžek bude směřovat na podporu vzdělávání, rozvoje nebo volnočasových aktivit konkrétních dětí v sociální nouzi.

Všechny informace o sbírce a možnostech podpory najdete na www.krabiceodbot.cz.

Přejít nahoru