Ultrazvuk noční můry odhaluje parazitické červy kroužící se uvnitř lidského žaludku

Dvacetiletý muž, který žije v Novém Dillí, šel na pohotovost poté, co na jeden den pocítil bolesti břicha, průjem a zvracení, podle zprávy zveřejněné v sobotu (21. listopadu) v The New England Journal of Medicine . Muž byl předtím zdravý bez známých zdravotních potíží. Píše portál ScienceAlert.

Testy ukázaly, že muž měl vysokou hladinu bílých krvinek, což může naznačovat infekci. Měl také zvýšené hladiny hemoglobinu, bílkoviny v krvi, která přenáší kyslík. Tento druhý výsledek může podle Mayo Clinic naznačovat řadu stavů, od dehydratace po rakovinu krve.

Lékaři provedli ultrazvuk dolní duté žíly, velké žíly poblíž břicha, aby zkontrolovali hladinu tekutin v cévách. Ale během tohoto procesu pozorovali uvnitř jeho žaludku „tubulární… strukturu, která se pohybovala zvlněným pohybem“, napsali autoři.

Lékaři poté požádali muže o vzorek stolice, který vyšetřili na přítomnost parazitů. Zjistili, že v jeho stolici jsou vajíčka škrkavka Ascaris lumbricoides, druh střevního parazita.

Lidé se červem infikují při požití vajíček od parazita, a to se může stát, když lidé jedí ovoce nebo zeleninu, které byly pěstovány v kontaminované půdě, podle CDC.

Půda může být kontaminována, pokud jsou lidské výkaly použity jako hnojivo nebo pokud se infikovaní lidé vyprázdní venku. Lidé se mohou také nakazit, pokud jsou jejich ruce kontaminovány touto půdou a neumyjí si ruce.

Toto onemocnění lze léčit antiparazitiky. V tomto případě muž dostal antiparazitikum zvané albendazol a po jednom dni byl propuštěn z nemocnice. Při následné návštěvě o dva týdny později muž řekl, že se cítí dobře a prošel červy ve stolici.

Přejít nahoru