Trump se stal třetím americkým prezidentem odvolaným z funkce. Kdo byli ostatní?

Do konce jeho prezidentského období zbývají jen pár dní. Donald Trump nyní čeká na soudní proces za obžalobní krok, který přinesl demokratem ovládaný Senát, který rozhodl o jeho odvolání hlasováním 232-197. Vzhledem k tomu, že se celosvětové rozhořčení rozšířilo nad nepokoji v Kapitolu, které vedly k pěti úmrtím a šokujícímu obléhání sídla demokracie ve Spojených státech, 10 republikánů prolomilo řady a připojilo se k demokratům, aby odvolali prezidenta Trumpa z jeho sídla.

Před Trumpem byli Bill Clinton a Andrew Johnson jedinými dvěma dalšími prezidenty, kteří byli obžalováni. Žádný však nebyl odvolán z funkce, protože Senát USA osvobodil Clintona i Johnsona.

Obžaloba Billa Clintona Prezident Bill Clinton, demokrat, byl obžalován sněmovnou v roce 1998 po skandálu ohledně jeho sexuálních vztahů s stážistkou v Bílém domě Monikou Lewinskou, které bylo v té době 22 let. Monica Lewinsky byla o několik desetiletí mladší než Bill Clinton, který zpočátku popíral obvinění z jakéhokoli sexuálního vztahu s ní. Bill Clinton však nebyl obviněn ze svých sexuálních vztahů s Monikou Lewinskou, ale za to, že lhal pod přísahou a povzbuzoval ostatní, aby učinili totéž o skandálu. Sněmovna později hlasovala proti obžalobě Billa Clintona na základě druhého obvinění z křivé přísahy za zneužití moci. Později v roce 1999 Senát osvobodil Billa Clintona z obvinění z křivé přísahy, čímž zabránil jeho odvolání z funkce.

Obžaloba Andrew Johnsona, který byl viceprezidentem administrativy Abrahama Lincolna, byl obžalován kvůli hrubému mocenskému zápasu mezi Kongresem USA a Bílým domem. Podle New York Times v březnu 1868 sněmovna schválila 11 článků obžaloby proti Andrewu Johnsonovi kvůli hlavnímu obvinění z porušení zákona o držbě úřadu z roku 1867. Obvinění ze strany Kongresu byla snahou zabránit mu v propouštění – Rekonstrukční úředníci, které Lincoln jmenoval. Když soud začal u Nejvyššího soudu, Johnsonovi právníci argumentovali proti obvinění z porušení zákona o držbě úřadu. Právníci poukázali na nedostatky zákona a argumentovali tím, že Johnson „by neměl být odsouzen a odvolán z funkce za nesprávnou interpretaci svých ústavních práv“. Johnson poté pokračoval ve svém funkčním období do března 1869. Píše portál Indiatoday.

Přejít nahoru