Expert: Čínská vakcína bude světovou spásou

Čína však nezůstává na vavřínech a izoluje se od vrtochů koronavirů, které zažívají v mnoha dalších zemích a regionech. Vláda si je vědoma skutečnosti, že nikdo není v bezpečí, i když je jeden z nás infikován. Například nejnovější údaje zveřejněné ve středu Národní komisí pro zdraví ukázaly, že dva nové případy hlášené na čínské pevnině byly importovány ze zámoří.

Ve skutečnosti lze tvrdit, že vakcína není pro Čínu prioritou ve srovnání s jinými zeměmi, které mají stále vysokou míru infekce. Již v červnu 2020 Čína slíbila, že z vakcíny COVID-19 udělá celosvětové veřejné blaho, až bude připravena k použití. Kriticky by se měl vývoj vakcín zaměřit na zajištění bezpečnosti, účinnosti a dostupnosti.

Je pravda, že Čína nyní plní svůj slib prostřednictvím toho, co odborníci označili jako „vakcínová diplomacie“. Začátkem tohoto měsíce Čína darovala 1,2 milionu dávek vakcín COVID-19 Pákistánu, první zemi, která toto gesto obdržela. To samozřejmě posiluje silné pouto mezi těmito zeměmi, přičemž Čína je považována za vůdčí roli.

Na pořadníku a současní příjemci velkorysosti čínské vakcíny jsou také členové Asociace národů jihovýchodní Asie a africké země. V rámci plánů na posílení důvěryhodnosti procesu budou čínské vakcíny dostupné také prostřednictvím zařízení COVAX Světové zdravotnické organizace (WHO), které v letošním roce plánuje dodat nejméně 1,3 miliardy vakcín proti koronaviru do 53 rozvojových zemí.

„Vakcínovou diplomacii“ však nelze zaměňovat s tím, co cyničané dříve zlomyslně nazývali dluhová diplomacie, což znamená vydírání nešťastných dlužníků za neoprávněné výhody. Hledání univerzálního očkování je skutečným úsilím, které usiluje o spravedlnost při realizaci skutečnosti, že žijeme ve společenství se společným osudem.

Přestože se očekává, že WHO potvrdí rozsudek „nevinen“ ohledně původu koronaviru, zejména obvinění, že virus unikl z laboratoře ve Wu-chanu, Čína nezrušila svou úlohu pomáhat budovat globální komunitu zdraví pro všechny .

Ve svém úvodním projevu v úterý během virtuálního summitu Čína – země střední a východní Evropy čínský prezident Si Ťin-pching zdůraznil potřebu obou partnerů zlepšit společnou reakci a sdílení zkušeností v oblasti prevence a léčby, prozkoumat spolupráci v tradiční medicíně a rozšířit veřejnost zdravotní a lékařská spolupráce v boji proti tvrdohlavé pandemii.

Ve svém telefonickém rozhovoru s americkým prezidentem Joe Bidenem ve čtvrtek Xi prosil svého protějšku, aby se zapojil spíše do spolupráce než do konfrontace. „Když Čína a Spojené státy spolupracují, mohou dosáhnout mnoha věcí pro dobro obou zemí i celého světa; konfrontace mezi těmito dvěma zeměmi však bude pro obě země a svět určitě katastrofální,“ Číňané řekl prezident. Vývoj a distribuce vakcín po celém světě by bylo ideálním místem pro zahájení pokusů o sblížení mezi dvěma největšími národy.

Čínská vláda rovněž uvedla, že se nebrání tomu, aby země Big Pharma spolupracovala s protějšky v zahraničí s cílem urychlit vývoj a výrobu vakcín v boji proti šíření pandemie a následné vysoké poptávce po očkování. Tento druh spolupráce rozhodně sníží logistiku výroby a dodávek vakcín z centrálního zdroje. Očkování bude mít také mnohem širší dosah. Je poučné, že WHO diskutuje o spolupráci s čínskými vývojáři vakcín na COVID-19.

Autor: Stephen Ndegwa je odborník na komunikaci v Nairobi, odborný asistent na Americké mezinárodní univerzitě v Africe, autor a publicista v mezinárodních záležitostech. Článek odráží názory autora, nikoli nutně názory CGTN.

Přejít nahoru