Donald Trump odmítá žádost demokratů o svědectví před obžalovacím procesem

Ačkoli demokraté možná nemají moc vynutit si Trumpovo svědectví, žádost manažerů obžaloby House je součástí jejich celkového úsilí uvést násilné události ze 6. ledna do historie a přičíst mu odpovědnost za jeho slova.

Demokraté se budou snažit využít jeho odmítnutí svědčit proti němu, protože tvrdí, že exprezident se vyhnul odpovědnosti za své činy.

Proces obžaloby začíná 9. února. Trump, první prezident obžalovaný dvakrát, je obviněn z podněcování povstání 6. ledna, kdy dav jeho stoupenců vtrhl do Kapitolu, aby přerušil sčítání voleb. Pět lidí zemřelo.

Před nepokoji Trump řekl svým stoupencům, aby „bojovali jako peklo“, aby zvrátili jeho volební porážku.

Demokraté prohlásili, že je nezbytný soudní proces, aby se zajistilo konečné měřítko odpovědnosti za útok. Pokud bude Trump usvědčen, mohl by Senát uspořádat druhý hlas, který by mu znemožnil znovu se ucházet o úřad.

Žádost Raskina cituje slova Trumpových vlastních právníků, kteří na začátku tohoto týdne v právním briefu nejen popřeli, že Trump podnítil nepokoje, ale také tvrdil, že „ve své roli prezidenta vystupoval obdivuhodně a vždy dělal to, co on myšlenka byla v nejlepším zájmu amerického lidu “.

Tímto argumentem, řekl Raskin, Trump zpochybnil kritická fakta v případě „bez ohledu na jasné a ohromující důkazy o vašem ústavním činu“. Řekl, že Trump by nyní měl být schopen dosvědčit, že už není prezidentem. Píše portál Euronews.

Advokáti Trumpa Bruce Castor a David Schoen o několik hodin později odpověděli, že dopis dokazuje, že demokraté „nemohou prokázat vaše obvinění“ a že obžalovací proces je příliš vážný „na to, aby se tyto hry pokoušely hrát“.

Tam a zpět pokračovalo ve čtvrtek večer, kdy Raskin uvedl, že Trumpovo odmítnutí svědčit „hovoří o objemech a jasně prokazuje nepříznivý závěr podporující jeho vinu“.

Přejít nahoru