Lipšic: Zabil človeka, dnes je špeciálnym prokurátorom!

Slovenská politická scéna zažila už skutočne všetko. Pri pohľade na výsledky voľby špeciálneho prokurátora sa nejednému Slovákovi zatmelo pred očami. Fakt, že sa koalícia dohodla na podpore advokáta Daniela Lipšica a dosadila ho do funkcie špeciálneho prokurátora, je isté. Hoci to Ondrej Dostál z SaS odmietol. Podľa opozičnej strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) touto voľbou súčasná vláda dokázala, že jej cieľom nie je nezávislosť, ale spolitizovanie špeciálnej prokuratúry.

Lipšíc získal bezpečnostnú previerku v decembri 2020 a Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) mu ju podozrivo udelil na žiadosť ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina).

Strana Hlas-SD je totiž presvedčená, že na čele špeciálnej prokuratúry by mal stáť bezúhonný profesionálny prokurátor bez politických väzieb a bez konfliktu záujmov so svojou minulosťou. Lipšic takou osobou ale nie je. „Daniel Lipšic je popretím všetkých týchto očakávaní, pretože ako politik bol priamo spätý so súčasnou vládnou garnitúrou, ako advokát obhajoval vrahov či daňových podvodníkov, voči ktorým má dnes konať, a ako človek nie je bezúhonný, ale podmienečne odsúdený za usmrtenie dôchodcu,” priblížila hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková. Doplnila, že osoba advokáta bude oprávnene vyvolávať nedôveru v očiach občanov voči celej špeciálnej prokuratúre.

Lipšic zabil chodca na priechode pre chodcov ešte v roku 2016. Po zrážke sa Lipšic zbabelo vyhovoril na to, že chodec mal čierne oblečenie bez reflexných prvkov. Dopravná nehoda sa stala krátko po ôsmej večer na Vajnorskej ulici.  Išlo o 72-ročného chodca, ktorý pri nehode utrpel vážne poranenie hlavy a v nemocnici neskôr zomrel. Paradoxne, Daniel Lipšic sa v minulosti prejavoval ako zástanca prísnejších trestov pri smrteľných dopravných nehodách. V roku 2017 ho súd právoplatne odsúdil.

Meno Lipšica sa uvádza aj v neslávne známej kauze Gorila a verejnosť mu nikdy neodpustila rozkaz použiť vodné delá na štrajkujúcich Slovákov.

(SCa, il.foto: extraplus)

 

Přejít nahoru