Bývalá čekatelka na premiérku Němcová se vyjádřila: Zeman je prý služebník Pekingu a Moskvy

Němcová označuje chování prezidenta Zemana, který se nechal slyšet, že Michal Šmarda (ČSSD) ministrem kultury nebude, za „protiústavní zvůli“. Prezident pro nejmenování uvádí i tento důvod: Staněk rozumí kultuře, protože je z Olomouce a to je kulturní město. Šmarda je z Nového Města na Moravě a s kulturou se nikdy neseznámil. Jinak řečeno, Nové Město na Moravě kulturní není, tlumočí Zemanova slova poslankyně ODS.

Šmarda se dovolil Zemanovi v minulosti postavit. „Nekulturní‘ nominant na ministra Šmarda kritizoval na setkání občanů prezidenta, že neudělil vyznamenání Jiřímu Bradymu, rodákovi z Nového Města na Moravě, který přežil holocaust, pomáhal českým emigrantům a po revoluci 1989 zorganizoval sbírku pro obnovené Lidové noviny. Hlavním důvodem nejmenování Šmardy je jistě msta za tento protizemanovský postoj, je přesvědčena poslankyně.

Němcová také zdůrazňuje fakt, že v Novém Městě na Moravě se roku 1965 narodila Ivana Zemanová, manželka prezidenta. „Nechci věřit, že by tento fakt vedl prezidenta k úvaze o nekulturnosti tohoto místa. Miloš Zeman si hraje na kulturního arbitra. Jeho kultura se projevuje virózou nad korunovačními klenoty, projížďkou strašidelného zámku na Matějské pouti, upalováním trenek a četbou článků vlevo dole,“ připomněla Zemanovy kontroverzní kauzy Němcová.

„Politická kultura prezidenta se projevuje porušováním Ústavy, urážením oponentů, služebnictvím Pekingu a Moskvě,“ posteskla si na závěr Němcová.

Zdroj zde.

Přejít nahoru