Itálie: Migrant spáchal sebevraždu 15 dní po útoku

23letý mladík byl ve městě Piemont poté, co byl 9. května napaden ve Ventimiglii (Imperia) třemi osobami, které byly identifikovány a nahlášeny policii. Prokurátoři v Turíně v pondělí zahájili sondu do sebevraždy.

23letý Guinejčan Musa Balde byl napaden 9. května ve Ventimiglii, pravděpodobně poté, co se údajně pokusil něco vzít ze supermarketu. V noci z 22. na 23. května spáchal sebevraždu v přijímacím středisku v Turíně na Corso Brunelleschi, kam byl po útoku odvezen.

Zdroje blízké případu uvedly, že byl izolován, aby chránil zdraví ostatních obyvatel. Oběsil se pomocí prostěradel ve své ložnici. Prokurátoři v Turíně 24. května zahájili vyšetřování sebevraždy.

Útok 9. května
Přistěhovalec afrického původu byl napaden a odhalen na Via Ruffini v centru Ventimiglia, hned za radnicí a hraniční policejní stanicí.

Vyšetřovatelům trvalo méně než 24 hodin, než vyslýchali svědky, sledovali videa z kamer z supermarketu a na policejní stanici a identifikovali tři podezřelé, kteří údajně mladého muže zasáhli. Útok byl natočen na videu, které se stalo virálním na sociálních médiích.

Tito tři muži jsou italští občané, dva Sicilčané z Agrigenta ve věku 28 a 39 let a 44letý muž z Palmi poblíž Reggio Calabria. Podezřelí bydlí ve Ventimiglii.

Balde, který nepravidelně pobýval v Itálii a byl již ze země vyhoštěn, se údajně pokusil ukrást mobilní telefon jednomu ze tří podezřelých v supermarketu.

Zpočátku tři muži uráželi Baldeho a poté ho následovali. Vzali pár trubek z tvrdého plastu, přichytili ho ke zdi a začali ho bít. Mnozí slyšeli mladíkovy výkřiky a křičeli z balkonů a oken, aby toho muže nechali na pokoji.

Ale tři útočníci, přestože ten mladý muž v té chvíli ležel na zemi a nebyl schopen nijak reagovat, ho nadále hromadili a nikdo je nezastavil. Oběť byla později převezena do nemocnice v Bordighere a propuštěna s 10denní prognózou zranění a traumatu obličeje. Měl být znovu vyloučen, ale sebevražda ukončila jeho těžký život. Píše portál InfoMigrants.

Italský ombudsman pro práva zadržených Mauro Palma uvedl, že úředníci neuznali zranitelnost a křehkost oběti. Řekl, že s Baldeem nebylo zacházeno „správně“.

“O osobu svěřenou veřejné odpovědnosti je třeba se starat a být držena způsobem, který zohledňuje její konkrétní situaci, její potenciální zranitelnost a křehkost. To se nestalo,” řekla Palma.

Přejít nahoru